Memoriile Cetăţii așteaptă propuneri de murale

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Memoriile Cetăţii așteaptă propuneri de murale
Fără categorie / 27 august 2019 / Posted by Timisoara2021

Tema acestui apel deschis: Revoluţia

Timișoara27 august 2019 — Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii anunţă un apel deschis în cadrul proiectului său Memoriile Cetăţii. Organizatorii așteaptă propuneri creative pentru transformarea cartierelor prin intervenţii murale care vor avea loc în spaţiul public în perioada 14-20 octombrie. Înscrierile se fac până în data de 12 septembrie 2019. Cinci dintre propunerile primite vor fi premiate cu câte 3.500 de euro, iar selecţia va fi realizată de către un juriu din care fac parte: 

  • Andrei Condoroș, peisagist;
  • Corina Nani, designer, organizator FISART, lector univ. dr., Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest, Timișoara;
  • Claudiu Toma, arhitect, reprezentant al Parasite Studio, care a câștigat concursul de arhitectură Memoriile Cetăţii 2018;
  • Mihai Zgondoiu, artist vizual, curator;
  • Andreea Săsăran, artist vizual, reprezentant al echipei Memoriile Cetăţii 2019. 

Mai multe detalii și regulamentul sunt disponibile pe pagina web http://j.mp/apelMemoriileCetăţii2019

Apelul este parte din a doua ediţie Memoriile Cetăţii, o iniţiativă care consolidează legăturile dintre oameni și poveștile cartierelor timișorene. Pornind de la ideea că, în mod  conștient sau nu, împărţim fragmente de memorie cu străzile pe care le străbatem, cu porţile pe sub care trecem, cu oamenii pe care îi cunoaștem sau chiar cu cei care ne sunt străini, în perioada 14-20 octombrie 2019 proiectul va aduce cultura în cartierele orașului și va invita timișorenii să descopere împreună hărţile intime ale comunităţiilor respective. Locuitorii vor avea astfel ocazia să descopere, alături de artiști, personalităţi ale orașului și turiști, tipuri de intervenţii artistice în spaţiul public, aflate chiar sub ferestrele lor.

Tema din acest an, Revoluţia, pornește de la evenimentele din ‘89 și se extinde până la cele mai diverse forme de rezistenţă pe care le întâlnim la nivel social sau chiar individual.

Pentru că trecutul istoric este o componentă importantă a identităţii culturale, cei 30 de ani de la Revoluţie vor fi comemoraţi în cadrul ediţiei din acest an. Pornind de la premiza că istoriile se completează una pe cealaltă, bazându-se pe martori și pe mărturii directe, artiști și localnici vor încerca să contureze perspective personale asupra evenimentelor din ’89. Fragmente ale memoriei colective, care au supravieţuit timpului vor fi transmise mai departe devenind o punte între generaţii, dar și un prilej de dezbatere și conștientizare a  însemnătăţii lor istorice.”, spune Ionuţ Suciu, coordonatorul proiectului.

Proiectul Memoriile Cetăţii este realizat de Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și cofinanţat de Primăria Municipiului Timișoara și Consiliul Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, fiind parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.