TM2021 și Filarmonica ”Banatul” prezintă spectacolul DYBBUK

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > TM2021 și Filarmonica ”Banatul” prezintă spectacolul DYBBUK
Fără categorie / 5 iunie 2018 / Posted by Timisoara2021

Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană în parteneriat cu Filarmonica de Stat ”Banatul” Timișoara prezintă în 9 și 10 iunie, de la ora 22.00, la Grădina de Vară Capitol din Timișoara, spectacolul DYBBUK, susţinut de artiștii Grupului Sala-Manca (Israel) și orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat ”Banatul”.

Spectacolul este o proiecţie a filmului mut cu o coloană sonoră și interpretarea artistică a textelor realizate in timp real. Accesul publicului la acest eveniment este gratuit.

 

Considerat o piesă de bază în istoria teatrului evreiesc, spectacolul Dybbuk a jucat un rol important în dezvoltarea teatrului idiș. Piesa, care are la bază mitul evreiesc al lui  Dybbuk, ce invadează trupurile tinerelor femei în noaptea nunţii, s-a bazat pe anii de cercetare ai lui S. Ansky, după ce a documentat credinţele populare și povestirile evreilor hasidici, călătorind în micile orașe evreiești din Rusia și Ucraina.

Filmul mut Dybbuk, realizat în 1937 de către Michael Waszynski, este considerat unul dintre cele mai bune din cultura idiș. Iudaismul – atât ca o religie, cât și ca o cultură – are o literatură deosebit de bogată a fantasticului, trăsătură evidenţiată în acest film într-un mod excepţional.

Grupul Sala-Manca din Israel aduce o versiune în care actorii interpretează textele în idiș, cu subtitrare în limba română. Starea de spirit și puterea filmului este consolidată de orchestra Filarmonicii de Stat ”Banatul” din Timișoara, cu 40 de muzicieni pe scenă, condusă de dirijorul Ido Shpitalnik (Israel).

Spectacolul este creat de grupul Sala-Manca, Adi Kaplan și Shahar Carmel, regia este semnată de Lea Mauas și Diego Rotman (grupul Sala-Manca), efecte sonore live: Adi Kaplan, Shahar Carmel, Ayelen Rotman Mauas, în interpretarea actorilor grupului Sala-Manca, (Lea Mauas și Diego Rotman), a solistei Ana Hutu,  și a  orchestrei simfonice a Filarmonicii Banatul, condusă de dirijorul: Ido Shpitalnik.

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul