MEMORIILE CETĂŢII – APEL DE PROIECTE ARTISTICE

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > MEMORIILE CETĂŢII – APEL DE PROIECTE ARTISTICE
Fără categorie / 19 aprilie 2018 / Posted by Timisoara2021

Actualizare 07.06.2018


 • Concursul deschis de proiecte din cadrul programului ”Memoriile cetăţii”, adresat artiștilor/ grupurilor de artiști a fost câștigat de proiectele:
  1. LINIA – Sorina Vazelina
  2. City Pattern – Mircea Popescu 
  3. Întâlnire fantastică – Marcel Scutaru 
  4. zidece?! – Victor Dragoș, Ana-Maria Ursu
  5. Călătorie în ultimii 100 de ani – Silvia Tripșa, Alin Popa
  6. Capsula timpului – Paula Duţă
  7. Coral Urban Hero – Cristina Daju, Adrian Florin Pop, Dan Iulian Toma 
  8. Hora unirii – IRLO 
  9. Arhiva activă – Alex Boca (LAPSUS)
  10. Interstelar – Andreea Medar

Actualizare 17.05.2018


 • Intervenţiile artistice vor avea loc în zece zone* din Timișoara, enumerate în lista de mai jos. Participanţii la concursul de proiecte au opţiunea de a își adapta sau personaliza propunerile și în funcţie de acestea. 
  Piaţa Traian
  Pacul Dacia
  Calea Lipovei 
  Calea Șagului 
  Parcul Lidia
  Piaţa Soarelui 
  Piaţa Aurora
  Piaţa Mocioni
  Piaţa Bălcescu
  Str. Alba Iulia Unul dintre proiectele selectate va fi implementat cu ajutorul publicului (localnici și turiști), pe strada Alba Iulia. Astfel, unul din artiștii selectaţi va fi invitat să facă apel la comunităţile pe care le abordează și să îndemne publicul să participe și să colaboreze cu el în realizarea operei de artă.*Organizatorii își rezervă dreptul de a modifica adresele de mai sus, în cazul unor situaţii obiective.

Actualizare 15.05.2018


 • A fost stabilită instalaţia arhitecturală care va găzdui intervenţiile artistice din cadrul proiectului „Memoriile cetăţii”. Este vorba de proiectul studioului de arhitectură PARASITE STUDIO. Structura, dimensiunile și forma instalaţiei câștigătoare pot fi consultate aici.


 

 • În continuare, până în 3 iunie așteptăm înscrierile dumneavoastră, care pot fi adaptate suportului prezentat. Vă reamintim că în urma apelului vor fi selectaţi 10 artiști (grupuri de artiști), iar fiecare câștigător (artist sau grup de artiști) va primi un premiu în valoare de 3000 euro.

Actualizare 11.05.2018


 • Dorim să vă informăm că a fost eliminată etapa de preselecţie din cadrul acestui apel,  artiștii având astfel posibilitatea de a depune proiecte artistice până în data de 3 iunie,  cunoscând structura, dimensiunile și forma instalaţiilor câștigătoare din cadrul apelului proiecte pentru instalaţiile arhitecturale temporare.În acest sens, în data de 15 mai, vor fi anunţate toate detaliile și caracteristicile tehnice ale instalaţiilor care vor găzdui lucrările de artă ale artiștilor și ale comunităţii realizate în cadrul proiectului Memoriile cetăţii.Data anunţării câștigătorilor acestui apel, precum și celelalte detalii ale regulamentului  rămân neschimbate.Concursul se va desfășura după următorul calendar:19 aprilie – lansarea concursului3 iunie – data limită pentru primirea proiectelor7 iunie – anunţarea câștigătorilor


Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană lansează cel de-al doilea apel de proiecte din cadrul programului ”Memoriile cetăţii”, adresat artiștilor/ grupurilor de artiști. Acesta se va desfășura în perioada 19 aprilie – 7 iunie, în paralel cu primul apel deschis  în urma căruia vor fi desemnate forma și structura instalaţiilor arhitecturale ce urmează să fie amplasate în 10 cartiere ale Timișoarei. 

Tema prezentului concurs este legată de memoria colectivă, reuniune și reinventare. Intervenţiile artistice vor avea loc în mediile în care oamenii trăiesc, își fac cumpărăturile, își duc copiii la școală etc, dar și în zona centrală, ca loc de reuniune a comunităţii. Artiștii selectaţi vor deveni „titularii memoriei” – participanţi activi la îmbogăţirea memoriei comunităţii, dar și în procesul de integrare într-o memorie colectivă mai largă, regională, naţională și europeană. Ei își vor expune viziunea cu privire la noţiunile de istorie, comunitate și uniune.

Participarea este gratuită și deschisă oricărui cetăţean român, fără restricţii de domiciliu, experienţă artistică, sex, vârstă, etc. Vor fi selectaţi 10 artiști (grupuri de artiști), dintre care minimum cinci din judeţul Timiș. Fiecare câștigător (artist sau grup de artiști) va primi un premiu în valoare de 3000 euro în care sunt incluse și cheltuielile necesare intervenţiei artistice.

Evenimentul „Memoriile cetăţii” marchează Centenarul Marii Uniri prin o sărbătoare a culturii, care se va întinde pe o perioadă de zece zile, în zece cartiere din Timișoara. 10 zile × 10 cartiere = 100 de ani de unitate și re-inventare.

În zece locuri din Timișoara vor fi amplasate instalaţii a căror formă și structură va fi definită în urma unui concurs de arhitectură ale cărui rezultate vor fi anunţate înaintea lansării celei de-a două etape a prezentului concurs (detalii, aici). Aceste module vor reprezenta spaţii în care își vor putea pune amprenta artiști și locuitori ai Timișoarei.

Fiecare instalaţie va avea două feţe. Una dintre acestea va fi rezervată artiștilor (grupurilor de artiști) care vor fi selectaţi în urma prezentului concurs, iar cealaltă, reprezentanţilor comunităţii locale. Modulele vor fi amplasate în spaţii publice, în locuri de adunare a comunităţii sau în locuri intens circulate, pentru a facilita și încuraja interacţiunea oamenilor cu actele artistice găzduite de acestea. Printre spaţiile care vor găzdui instalaţiile enumerăm: Strada Alba Iulia, Piaţa Traian, Piaţa Mocioni, Parcul Dacia etc.

Alături de artiști, în proiect vor fi implicate și organizaţii și asociaţii civice din Timișoara, cărora le va fi rezervată cealaltă parte a instalaţiei. Intervenţiile artistice ale profesioniștilor și amatorilor vor avea menirea de a uni comunitatea locală în jurul culturii. Timp de zece zile, modulele ce le vor găzdui vor deveni centrele de interes ale cartierelor.

CALENDAR

Concursul va avea două faze de selecţie și se va desfășura după următorul calendar:

19 aprilie – lansarea concursului

13 mai – data limită pentru primirea proiectelor

17 mai – anunţarea listei preliminare a artiștilor – cei care vor intra în etapa finală. Aceștia vor avea posibilitatea de a își adapta viziunea și conceptul la designul modulelor (care va fi anunţat în 15 mai). Artiștii selectaţi vor putea trimite o aplicaţie actualizată, care să cuprindă schiţe adaptate instalaţiei arhitecturale, formei și dimensiunii acesteia.

3 iunie – data limită pentru primirea proiectelor actualizate

7 iunie – anunţarea câștigătorilor

PREMII:

Vor exista zece câștigători (artiști sau grupuri de artiști). Autorii fiecărei lucrări selectate vor primi un premiu brut în valoare de 3000 euro. Plata acestuia va fi efectuată în lei, la cursul BNR din ziua efectuării plăţii, conform prevederilor Codului fiscal în vigoare.

Echipele câștigătoare vor asigura execuţia integrală a proiectului. Nu vor fi acoperite separat cheltuielile de producţie, transport ș.a, echipa având libertatea de a decide cu privire la modul de distribuţie a premiului pentru a acoperi necesităţile proiectului.

JURIU:

 • Diana Marincu – curator și critic de artă, curator al Bienalei de artă contemporană Art Encounters 2017;
 • Corina Nani – designer, organizator FISART, lector univ. dr., Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest, Timișoara; 
 • Sorin Ciurariu – arhitectul-șef al municipiului Timișoara, cadru didactic asociat al Facultăţii de Arhitectură, Universitatea Politehnica Timișoara;
 • Ovidiu Hrin – graphic designer, fondator al studioului Synopsis, curator al Muzeului de artă tipografică TypopassageTM;
 • Levente Kozma – artist și manager cultural, co-fondator al Asociaţiei Simultan, director al festivalului SIMULTAN;
 • Florin Lobonţ – conf. univ. dr., Departamentul de Filosofie și Știinţe ale Comunicării, Universitatea de Vest din Timișoara; Fellow la Royal Holloway, Universitatea din Londra.

DOCUMENTE CONCURS:

 1. Regulament concurs – DESCARCĂ
 2. Formular de inscriere – DESCARCĂ

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul