“We are Europe” debate #4: Local food

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > “We are Europe” debate #4: Local food
Fără categorie / 22 iulie 2016 / Posted by Timisoara2021

În data de 11 și 18 Iulie 2016, a avut loc o nouă serie de dezbateri organizate de Asociaţia Timișoara Capitală Culturală 2021 împreună cu voluntarii de la Asociatia ZURY, care provin din diferite ţări din Europa.

Aproximativ 20 de participanţi au purtat discuţii cu privire la produsele alimentare locale și globale, încercând să identifice problemele și limitările existente în contextul orașului Timișoara.

Participanţii la dezbateri s-au organizat în două echipe, locali și internaţionali, încercând astfel să realizeze un schimb de opinii cu privire la piaţa alimentară locală. Ambele grupuri au căzut de acord asupra faptului că produsele alimentare locale pot forma o platformă cu potenţial ridicat pentru a susţine comunitatea locală, dar și pentru a facilita o integrare orizontală pentru micii producători. În pofida aspectelor cu potenţial pozitiv, produsele de nișă pierd în faţa marilor lanţuri de magazine alimentare.

În a doua parte a dezbaterilor despre piaţa alimentară locală și globalizată s-au evidenţiat soluţii concrete. Cazul ASAT (Asociaţia pentru Susţinerea Agriculturii Ţărănești) a fost prezentat de Adrian Briciu. Această organizaţie promovează și încearcă să determine cumpărătorii să susţină fermierii locali pe termen lung, prin asigurarea unei relaţii bazate  pe încredere și prin oferirea unei siguranţe financiare agricultorului.

Cu toate acestea, pe lângă limitările economice, piaţa locală de produse alimentare are multe motive să fie susţinută de comunitate prin mijloace precum  educarea copiilor pentru o mai bună înţelegere asupra importanţei produselor alimentare locale. În ţările vecine există diferite practici pozitive din care ne putem inspira și pe care le-am putea adapta pentru situaţia locală: programe educaţionale pentru grădinărit, crearea unei mărci locale sau a unor puncte centrale de desfacere, gradinărit urban sau peri-urban dar și agroturism.

Scopul dezbaterilor este de a construi o comunitate între localnici și internaţionali prin utilizarea dialogului și stimularea acţiunilor proactive. Suntem deschiși la subiecte noi pentru dezbaterea următoare.
IMG_6049
IMG_6058
IMG_6066
IMG_6070