ATCCE la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2015

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > ATCCE la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2015
Fără categorie / 19 iunie 2015 / Posted by Timisoara2021

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu nu mai e de multă vreme un simplu festival de teatru, mai ales după ce Sibiul a devenit Capitală Europeană a Culturii în anul 2007. An de an, în timpul festivalului, au loc întâlniri și discuţii pe teme de politici culturale și  management cultural autohton și internaţional.

Anul acesta, la Sibiu, în cadrul FITS, s-au întâlnit reprezentanţii orașelor din România și din Grecia care și-au anunţat intenţia de a candida pentru titlul de Capitală Culturală a Europei în anul 2021. Astfel, reprezentanţii oraşele au fost faţă în faţă cu domnul Constantin Chiriac – Președinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu și Director al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, Bogdan Stanoevici – Secretar de Stat, Ministrul Culturii din România, Sergiu Nistor – Consilier Prezidenţial pe Cultură, Culte și Centenar, Igor Șarov – Viceministru al Culturii din Republica Moldova, Karel Bartak – Șef al Unităţii de Coordonare a programului Europa Creativă din cadrul Direcţiei Generale pentru Educaţie și Cultură al Comisiei Europene, care include și programul Capitală Europeană a Culturii, Christophe Pomez – Ataşat cultural, Director delegat Institutul Francez din România și președinte EUNIC, Chantal Moreno – Director, Biroul Regional al ţărilor din Europa Centrală și de Est (BRECO), Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Un subiect important dezbătut la conferinţa specială „Dimensiune europeană și implicare comunitară” a fost implicarea comunităţilor în susţinerea programului de candidatură, deoarece conceptul de candidatură al fiecărui oraș are nevoie de sprijinul locuitorilor lui.

Timișoara  a fost reprezentată de Asociaţia Timişoara – Capitală Culturală Europeană, prin Simona Neumann – Director executiv al ATCCE și Simona Fiţ – Manager proiect, care au participat și la o serie de seminarii și dialoguri menite să aducă un plus de informaţii pentru realizarea proiectului candidaturii Timișoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. La aceste întâlniri au luat parte şi dl. Karel Bartak – Şef al Unităţii de Coordonare a programului Europa Creativă din cadrul Direcţiei Generale pentru Educaţie și Cultură al Comisiei Europene, care include și programul Capitală Europeană a Culturii, dl. Hugo de Greef, co-fondator al Academiei Festivalului (iniţiativă a Asociaţiei Festivalurilor Europene), dna. Marie – Hélène Falcon (Canada), fondator și director general al Festivalului Théâtre des Amériques, dna. Esther Charron (Canada) președinte Pôles magnétiques, art et culture, cu o experienţă de peste 20 de ani în diplomaţie culturală.

„Întâlnirea de la Sibiu a fost benefică din toate punctele de vedere. Experienţa împărtășită de cei cu care am intrat în contact în timpul seminariilor și conferinţelor, discuţiile reprezentanţilor culturali din alte ţări ne ajută să creăm punţi de legătură cu aceștia în vederea realizării parteneriatelor pentru candidatura Timișoarei la prestigiosul titlu european. Totodată, am beneficiat de clarificări cu privire la două criterii majore din dosar și anume: dimensiunea europeană și participarea cetăţenilor „, a spus Simona Neumann la întoarcerea în Timișoara.

Deschiderea Bursei de Spectacole_FITS 2015 Deschiderea Bursei de Spectacole_FITS 2015 (3)  Hugo de Greef_Academia Festivalurilor EFA (4)   Seminar Creative Europe Seminar Dialog cultural RO-China Seminar Dialog cultural RO-China (7)