Revista presei internaţionale – vizitele ziariștilor străini la Timișoara 2013

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Revista presei internaţionale – vizitele ziariștilor străini la Timișoara 2013
Fără categorie / 11 aprilie 2014 / Posted by Iozefina Tudor

Iulie 2013 – JazzTM Festival

09 IULIE 2013, TIMÁR GERGELY
Jazzma.hu scrie, după Festivalul de JazzTM, câteva impresii despre acest eveniment. Deşi ploaia de vară a însoţit cele trei zile de festival, voluntarii entuziaşti au şters apa de ploaie de pe scaunele spectatorilor, iar festivalul s-a desfăşurat până în ultima zi.
http://www.jazzma.hu/hirek/2013/07/09/jazz-tm-zaro-nap-timar-gergely-beszamoloja

08 IULIE 2013, TIMÁR GERGELY
Jazzma.hu publică, după închiderea celei de-a doua zi de festival, cuvinte de laudă pentru organizatorii evenimentului care, după o ploaie torenţială cu tunete şi fulgere, reuşesc să restabilească în mod eficient şi rapid ordinea, iar concertul de jazz continuă.
http://www.jazzma.hu/hirek/2013/07/08/a-temesvari-jazz-fesztival-masodik-vagyis-szombati-estje

07 IULIE 2013, TIMÁR GERGELY
JazzMa.hu scrie depre Timişoara, la începerea celei de-a doua zi a Festivalului de Jazz că este un „oraş interesant”. Timişoara a fost „ocupată de mai multe ţări”, este oraşul unde a existat pentru prima dată în Europa un sistem de iluminat electric stradal . Este, de asemenea, oraşul unde există teatre în trei limbi şi unde s-a construit cea mai veche fabrică de bere din ţară. În 1989, tot la Timişoara se declanşa Revoluţia Română, notează JazzMa.hu. Jurnalistul maghiar subliniază iniţiativa oraşului de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021 şi apreciază festivalul de jazz organizat de „această remarcabilă gazdă, Timişoara”.
http://www.jazzma.hu/hirek/2013/07/07/vajon-mit-rejt-a-jazztm-markajelzes-timar-gergely-beszamoloja-a-temesvari-jazz-fesztival-elso-julius-5-i-napjarol-

Fuzionarea culturală marcheaza primul Festival de Jazz din Timişoara
Presa spaniolă remarcă fuziunea culturală a primului Festival de Jazz din Timişoara. Organizat în Piaţa Victoriei, locul în care a pornit Revoluţia Română din 1989, revoluţie care a pus capăt dictaturii comuniste din România, festivalul şi-a găsit „decorul perfect” pentru spectacolul de „stiluri si fuziuni culturale”, noteaza jurnalistul din Spania.
http://entretenimiento.terra.com/cultura/la-fusion-y-la-mezcla-cultural-marcan-el-primer-festival-de-jazz-de-timisoara,b790a6faad0bf310VgnCLD2000000ec6eb0aRCRD.html

07 iulie 2013, Raúl Sánchez Costa
Raúl Sánchez Costa, scrie în publicaţia El Confidencial, despre “diversitatea culturală ce marcheaza primul festival de jazz din Timişoara”. Jurmalistul remarcă simbioza culturală a oraşului aflat la graniţa cu Serbia şi Ungaria. Festivalul de Jazz este apreciat ca fiind un eveniment ce ilustreaza multiculturalitatea oraşului.
http://www.elconfidencial.com/ultima-hora-en-vivo/2013/07/fusion-mezcla-cultural-marcan-primer-festival-20130707-172687.html

Libertatea cu petrecere – cu Festivalul JazzTM Timișoara se pregătește pentru candidatura la titlul de Capitală a Culturii

Publicaţia germană, NMZ, scrie după închiderea Festivalului de Jazz de la Timişoara, despre pregătirea oraşului de a-şi depune candidatura pentru titulul de Capitală Europeană a Culturii, 2021, un „titlu râvnit”. Banatul este considerat de către jurnaliştii germani, o regiune cu un impact internaţional puternic, atât din punct de vedere turistic cât şi economic. Festivalul de Jazz este apreciat ca fiind o manifestare a libertăţii prin petrecere.
http://www.nmz.de/online/freiheit-mit-party-mit-dem-jazztm-festival-ruestet-sich-timi-oara-fuer-die-kulturhauptstadtbe

August 2013 – Festivalul de Operă și Operetă

Publicatia maghiara, nol.hu, apreciază, în urma Festivalului de Opera şi Opereta, oraşul Timişoara ca fiind o capitală multiculturală a Europei. Timişoara este denumită „Mica Vienă culturală”, un oraş în care convieţuiesc în pace aproximativ douăzeci de grupuri etnice şi unde există în aceeaşi clădire trei teatre în trei limbi diferite.
http://nol.hu/kult/20130904-europa_multikulti_fovarosa_

Raul Costa Sanchez – vizită iulie 2013

Raúl Sánchez Costa scrie, in urma vizitei sale din iulie 2013, pentru publicaţia La Vanguardia: „Timișoara, care a fost considerată Mica Vienă a Imperiului Austro-Ungar, un oraș românesc cu teatre în mai multe limbi și numeroase comunităţi etnice, susţine diversitatea culturală în scopul de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021”.
http://www.lavanguardia.com/viajes/20130926/54388043763/timisoara-diversidad-capitalidad-cultural-2021.html

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul