Parcuri, flori și povești de spus despre Timișoara

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Parcuri, flori și povești de spus despre Timișoara
Fără categorie / 31 octombrie 2013 / Posted by Timisoara2021

Orașul florilor sau orașul parcurilor, spun despre Timișoara cei care au avut ocazia să petreacă măcar o zi în capitala Banatului.

Dacă în trecut, acum câteva secole, zona mlăștinoasă era un mediu bolnăvicios pentru cei care stăteau aici, mai târziu a fost locul perfect pentru minunatele grădini de flori în care se produceau trandafiri și crizanteme pentru Europa.

Din atmosfera de altă dată și astăzi păstrăm parcuri frumoase, ale căror povești și mituri stârnesc multă curiozitate.

Povestirile spun că Parcul Rozelor a fost inaugurat la iniţiativa femeilor bogate din oraș. Ele au adus din străinatate în Timișoara mai multe specii de trandafiri. Parcul a fost inaugurat în anul 1891 cu ocazia unei expoziţii industriale, iar toate aranjamentele au fost realizate de celebrul florar, Wilhelm Mühle. El a reunit în „grădina Timișoarei” peste 300 de specii de trandafiri pentru vizita împăratului Franz Josef.

În 1942, parcul își schimbă denumirea în „Rozariul Regina Maria”, iar în perioada celui de-al Doilea Război Mondial este distrus complet. În perioada 1953-1965 parcul este refăcut și peste 1200 de specii de trandafiri au renăscut. În toamna lui 2011, municipalitatea din Timișoara a decis să renoveze parcul, care în primavara anului 2012 a fost inaugurat. În prezent, Parcul Rozelor reunește câteva sute de soiuri de trandafiri care se găsesc în ţările Europei.

Parcul Central din Timișoara, situat chiar lângă Catedrala Mitropolitana are o istorie impresionantă. În secolul al XVII-lea, în locul acestuia se afla un cimitir militar care a fost închis în anul 1770. O sută de ani mai târziu, comandantul militar al orașului, generalul Anton Scudier, a dat ordin ca acel loc să se transforme cât mai repede posibil într-un loc de promenadă. Astfel, osemintele au fost mutate în Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei și au început lucrările de amenajare ale parcului.

Noul spaţiu verde a preluat numele generalului și, după moartea sa, a fost ridicată o statuie în acel loc. Statuia a fost distrusă în Primul Război Mondial, iar în prezent Parcul Central găzduiește un monument al eroilor, câteva statui și fântâni arteziene.

Parcul Poporului din Timișoara este cel mai vechi din oraș și se afla aproape de intrarea în cartierul Fabric. Construcţia parcului a început în anul 1852, când guvernatorul militar al Voievodinei Sârbe și al Banatului Timișean, Cronin Cromberg, a însoţit muncitorii pentru plantarea arborilor. De-a lungul timpului, acesta a purtat mai multe nume: Parcul Coronini, Stadt Parc, Regina Maria, Parcul Poporului și Parcul Tineretului. Spaţiul a fost reabilitat în anul 2011 de către municipalitate.

Parcul Soarelui sau Parcul Pădurice a fost amenajat în anul 1900. La început a fost o pepinieră, unde an de an se plantau arbori care mai apoi au fost plantaţi pe străzile Timișoarei. Structura actuală a parcului există din anul 1999, când au fost conturate aleile și s-a pus gazon pe întreaga suprafaţă.