Timișoara și-a anunţat oficial candidatura pentru titlul de capitală europeană a culturii

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Timișoara și-a anunţat oficial candidatura pentru titlul de capitală europeană a culturii
Fără categorie / 21 decembrie 2012 / Posted by

Timișoara candidează pentru titlul de capitală europeană a culturii în 2021. În timpul mai multor evenimente care au avut loc în 20 decembrie 2012, primarul orașului Nicolae Robu a declarat că Timișoara intră în competiţia naţională cu dorinţa de a muncii atât cât este necesar pentru a câștiga titlul.

Primul eveniment al zilei a fost semnarea Cartei de susţinere a candidaturii. Invitaţii din străinătate și din ţară, printre care primari din euroregiune, din judeţ și din regiunea de vest, reprezentanta Comisiei Europene la București, reprezentanţi ai Institutelor Culturale Române din străinătate, sportivi și foști sportivi din Banat și alte persoane au semnat documentul și au acceptat să fie susţinători ai Timișoarei.

În Piaţa Operei, în deschiderea concertului aniversar Phoenix, primarul Nicolae Robu a spus publicului timișorean că orașul merită titulatura de capitală europeană a culturii. De asemenea, în faţa celor aproape 600 de invitaţi la concertul în premieră mondială de la Teatrul Naţional Timișoara: „Balkan Union with Csaba Toth Bagi, Mike Stern & Trilok Gurtu”, primarul a susţinut un discurs cu privire la candidatura Timișoarei și motivele care au fundamentat această decizie.

Nicolae Robu Timisoara Capitala Culturala Europeana  „Mă bucur să fim împreună în această seară de 20 decembrie în număr atât de mare, în această superbă sală a Teatrului Naţional Român Timișoara.

Astăzi, 20 decembrie, este o zi deosebită pentru noi timișorenii. Este ziua pe care o ţinem minte și o vom ţine pentru totdeauna, ca marcând eliberarea orașului nostru de comunism, ca premieră naţională. În aceste momente, nu putem să nu-i aducem în memorie pe cei care în Decembrie 1989 și-au sacrificat viaţa, prin curajul lor, prin implicarea lor, prin dăruirea lor, în crezul întru libertate și nu putem să nu le aducem omagiul nostru.

Vă propun să păstrăm un moment de reculegere pentru toţi cei care și-au sacrificat viaţa în Decembrie 1989. Vă mulţumesc!

În acel Decembrie 1989, prin curajul lor, timișorenii au demonstrat că a sosit vremea schimbării și în România, că anii de dictatură au fost destui. Ieșirea în stradă în număr atât de mare în ziua de 20 decembrie a dat un imbold concetăţenilor noștri din alte orașe și în urma acelui imbold, știm bine, că s-au asigurat premize ca toată România să fie pusă în mișcare, pentru ca sistemul totalitar comunist să fie înlăturat.

Am ales această zi de 20 decembrie nu întâmplător ca zi în care să asumăm public hotărârea fermă ca orașul nostru să candideze pentru a deveni capitală europeană a culturii în anul 2021.

De ce credem noi că Timișoara ar merita să fie capitală europeană culturală?

Sunt multe valenţele orașului care cred că îl îndrituiesc să aibă o asemenea aspiraţie.

În primul rând, cred eu, Timișoara este un oraș al multiculturalităţii, al multietnicităţii, al multiconfesionalităţii, al diversităţii în general. În acest areal s-au cumulat în lungul istoriei valori aduse de fiecare grup cu specificitatea sa. În acest oraș oamenii au trăit în toleranţă deplină unii faţă de alţii, respectându-și diferenţele și apreciindu-și fiecare celuilalt tot ce avea.

Dincolo de aceste valori ale orașului, Timișoara este un centru cultural puternic cu o agendă culturală importantă. Instituţiile culturale ale orașului nu sunt puţine și sunt de valoare apreciabilă. Timișoara este unul dintre cele mai mari centre univesitare din România și totodată un centru universitar cu o bună recunoaștere internaţională. Timișoara este un puternic centru economic. Timișoara este un oraș plăcut, un oraș în care localnicilor și vizitatorilor le face plăcere  să trăiască, să vină, să-și petreacă în parte sau în totalitate viaţa. Timișoara are un patrimoniu de clădiri istorice deosebit.

Are însă și puncte slabe. Acest patrimoniu de clădiri istorice trebuie reabilitat pentru că starea în care aceste minunate clădiri se află nu ne poate face mulţumiţi și în niciun caz nu ne onorează.

Infrastructura urbanistică a orașului este una care nu mai corespunde standardelor actuale și ea trebuie modernizată de urgenţă. Noi, toţi cei care am hotărât să asumăm această candidatură, suntem conștienţi de câte avem de făcut pentru ca această candidatură să se finalizeze printr-o reușită. Credem în potenţialul nostru și credem în capacitatea de a pune în practică, de a efectiviza acest potenţial.

Vreau să vă spun că noi vedem această postură de capitală europeană a culturii pentru Timișoara ca una extrem de complexă. Timișoara trebuie să se reprezinte în aceea postură nu numai pe sine însăși, ci judeţul, regiunea, euroregiunea și, bineînţeles România.

Vrem să ne facem temele noi aici în Timișoara, dar îndrăznim să sperăm și o facem cu toată convingerea că avem în ce spera, că vom avea susţinere la nivel judeţean, la nivel regional, la nivel euroregional, la nivel naţional și la nivel european (în mare vorbind).

În încheiere vreau să vă spun că deși pot afirma că în Timișoara a existat un puls cultural sănătos, o agendă culturală remarcabilă, va trebui ca în 2013 deja și apoi în toţi anii care urmează această agendă culturală să devină mult mai bogată și formată din evenimente mult mai consistente, de mult mai  mare sonoritate decât cele de până acum. În această seară avem un astfel de eveniment cultural remarcabil, cu artiști de talie mondială și, desigur că nu întâmplător, dvs. sunteţi aici. Se întâmplă ca la câteva zeci de metri distană, în faţa Operei, să existe un alt eveniment cultural artistic remarcabil, trupa Phoenix, apărută în Timișoara, născută aici, afirmată și confirmată aici, apoi și pe alte meleaguri, sărbătorește 50 de ani de la înfiinţare.

Fie ca ce s-a întâmplat și ce se întâmplă astăzi să fie semnalul că Timișoara merită să devină capitală culturală europeană în 2021 și fie ca demersurile noastre însoţite de enormă muncă să fie încununate de succes în această grea competiţie.

Vă doresc sărbători fericite, multă sănătate, noroc, împliniri în tot ce vă propuneţi, cât mai multe bucurii și un an 2013 excelent, iar în această seară să petreceţi clipe minunate.

Vă mulţumesc!

Mai multe poze găsiţi pe pagina de Facebook a Asociaţiei: http://www.facebook.com/timisoara2021ro

Mike Stern, Trilok Gurtu, Csaba Toth Bagi, la Timisoara Capitala Culturala Europeana