,

Apel de proiecte - Lumini captivante

23 Octombrie 2020 /  ȘTIINȚĂ ȘI TEHNOLOGIE

Apel de proiecte - Lumini captivante

Event info
Data
23 Oct 2020 — 13 Noi 2020
Locație
Timisoara

[ACTUALIZAT 05.11. prin Act adițional nr. 1 la Regulament Concurs]

Asociația Timișoara 2021 - Capitală Europeană a Culturii și Asociația Simultan lansează un apel de proiecte artistice pentru programul cultural Lumini captivante. Apelul este adresat artiștilor și/sau colectivelor interdisciplinare și va avea o fază de selecție și una de implementare a lucrărilor câștigătoare.

Programul Lumini captivante este parte integrantă a Dosarului de candidatură cu care orașul Timișoara a câștigat titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este inclus în teritoriul “Oameni”, stația “Reflecții” și își propune să familiarizeze publicul cu mediul digital și să ofere o mai bună înțelegere asupra noilor tehnologii prin intermediul artelor multimedia. Astfel, conținutul artistic creat redirecționează atenția de la lumina artificială a dispozitivelor la lumina interioară a oamenilor pentru ca aceștia să-și redescopere vise și pasiuni uitate.

Tema concursului

Proiectul Progres. Schimbări de paradigmă își propune o reflecție artistică asupra istoriei și patrimoniului industrial din Timișoara, a modului în care memoria unor locuri și comunități s-a transformat sau chiar dispărut.

Plecând de la premiza data de natura dinamică și progresistă a științei, că noua paradigmă este întotdeauna mai bună, nu doar diferită, noile realități și nevoi atrag după sine abandonul unor sisteme și situații care păreau odinioară stabile și elaborate. Schimbarea de paradigmă este o transformare în concepte și practici sau a modului în care funcționează un sistem și se întâmplă adesea atunci când este introdusă o nouă tehnologie care modifică radical procesul de producție a unui bun sau serviciu.

Paradigmele sunt importante deoarece definesc modul în care percepem realitatea. Ele apar atunci când paradigma dominantă, sub care funcționează știința în mod curent acceptată, devine incompatibilă sau insuficientă, facilitând adoptarea unei teorii sau paradigme revizuite sau complet noi. Ca atare, toată lumea este supusă limitărilor și distorsiunilor produse de natura lor condiționată social. Aceste schimbări au devenit mult mai frecvente și accelerate în zilele noastre, pe măsură ce revoluția industrială a transformat multe procese sociale și industriale. Este posibil ca aceste procese să devină și mai banale în viitor pe măsură ce crește rata noastră de avans tehnologic.

Un astfel de subiect îl constituie și spațiile fostelor ateliere ale Societății de Transport Public din Timișoara, înființată în 1867 ca o premiera pentru Europa de Est, fiind prima linie de tramvai cu tracțiune animală în scopul facilitării transportului de persoane și mărfuri pe traseul dintre principalele cartiere Fabric, Cetate și Iosefin, și care arată astăzi un peisaj industrial cu o încărcătură istorică, patrimonială, dar și personală a unei comunități al cărei trecut s-a fragmentat odată cu desființarea treptată a structurilor industriale după ‘89.
Alternând între posibilitatile de valorificare, fondul de unelte funcționale a căror utilitate și rentabilitate sunt astăzi discutabile, scenarii de reconversie la spații culturale,

Atfel, proiectul Progres. Schimbări de paradigmă își propune sa remodeleze, din aceste frânturi de istorie colectivă și personală, narațiuni care chestionează acest proces de transformare dintr-o perspectivă socio-politică și tehnologică

Mai multe detalii legate de regulament și înscrierea la concurs găsiți pe pagina Apelului de proiecte - Lumini captivante.

Calendar

[ACTUALIZAT 05.11. prin Act adițional nr. 1 la Regulament Concurs]

> Înscrieri / propuneri 23 octombrie – 13 noiembrie 2020, ora 23:59 [ACTUALIZAT 05.11]
Participarea se face pe bază de înscriere, prin e-mail, la adresa [email protected]

> Selecție propuneri 16 noiembrie – 18 noiembrie 2020 [ACTUALIZAT 05.11.]
Juriul concursului realizează o selecție a propunerilor în conformitate cu criteriile prevăzute în regulament.

> Anunțarea rezultatelor 18 noiembrie 2020 [ACTUALIZAT 05.11.]
Rezultatele jurizării vor fi anunțate public pe site-urile www.timisoara2021.ro și https://www.simultan.org, pe paginile de Facebook https://www.facebook.com/timisoara2021eu și https://www.facebook.com/simultan.org.

> Prezentarea proiectelor 10 - 13 decembrie 2020
Toate proiectele câștigătoare implementate vor fi prezentate în stadiul lor final.

Lucrările vor fi prezentate în fostele ateliere ale Societății de Transport Public Timișoara, care vor găzdui viitorul Centru pentru Artă, Tehnologie și Experiment MultipleXity, din Bulevardul Take Ionescu nr. 56-58.

Mai multe detalii legate de regulament și înscrierea la concurs găsiți pe pagina Apelului de proiecte - Lumini captivante.

Apelul de proiecte și intervenții site-specific Progres. Schimbări de paradigmă în cadrul programului Lumini captivante este organizat de Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii și de Asociația Simultan.