,

Materie reinsufletita

16 Octombrie 2020 /  PICTURĂ ȘI SCULPTURĂ

Materie reinsufletita

Event info
Data
16 Oct 2020 — 16 Noi 2020
Locație
Muzeul de Artă Timișoara

View event on Facebook
Materie reînsuflețită.

Reprezentări postbelice în lucrările lui Tadeusz Kantor, Shinkichi Tajiri și Jaap Wagemaker.

Îngrijită de curatoarea internațională Maria Rus-Bojan, expoziția se deschide vineri, 16 octombrie 2020, ora 18.00, la Muzeul de Artă Timișoara (Piața Unirii 1).

DESPRE EXPOZIȚIE
Expoziția Materie reînsuflețită explorează câteva dintre tendințele cele mai proeminente care au modelat climatul artistic din Europa postbelică, prin lucrările a trei artiști importanți, de formații și expresii creative diferite: artistul japonez de origine americană Shinkichi Tajiri (1923-2009), care a trăit în Franța și Olanda, artistul olandez Jaap Wagemaker (1906-1972) și artistul polonez Tadeusz Kantor (1915-1990).

Navigând în jurul abordărilor originale ale acestor artiști cu privire la „materia” fizică a picturii și „materia” spirituală a sculpturii, această expoziție propune o asociere neobișnuită de lucrări, care subliniază spiritul anilor ’50: depășirea stării de anxietate postbelică prin schimbări fundamentale, o reînnoire care anunță o renaștere artistică deplină, prin eliberarea de vechile convenții.

Chiar dacă acești artiști au abordări formale diferite, este important să vedem operele lor din această perioadă dintr-o perspectivă integrată, având în vedere că Tadeusz Kantor a trăit de cealaltă parte a Europei, dincolo de Cortina de Fier, izolat de Occident. Dacă Tajiri și Wagemaker au mai expus împreună și chiar au reprezentat Olanda la Bienala de la Veneția din 1962, Kantor nu a mai fost asociat cu ceilalți doi. Cu toate acestea, este vital să evidențiem poziția lui Kantor ca artist est-european în sincronicitate deplină cu artiștii din Occident, adaptat contextului local (problematic) al acelei perioade în țara sa natală, Polonia.
Punerea în scenă a unei astfel de corespondențe este importantă, deoarece obținem astfel expresia Zeitgeist-ului anilor ’50 dintr-o perspectivă mai largă, izvorâtă din același principiu: plasticitatea materiei care împletește crâmpeie de realitate subiectivă și obiectivă. Abordând un ciclu specific de creație și distrugere, potențialitate și reînnoire, toate lucrările se referă la materie, ca realitate în stare brută.
Colajele din metal, lemn și materiale textile create de Wagemaker evocă rănile bandajate. Tajiri exprimă experiența războiului prin sculpturi de o sexualitate ritualică agresivă. În ceea ce-l privește pe Kantor, pictura sa informală se conectează la ideea de materie ca fundal existențial și teatral general, ca teatru al vieții. Dacă pentru Kantor și Wagemaker, materia devine pictură, Tajiri se raportează la materia spirituală și purificată prin sculptură.

Mai multe detalii despre artiști regăsiți aici

Expoziția este realizată de Fundația Interart TRIADE din Timișoara, în colaborare cu European ArtEast Foundation din Londra și Muzeul de Artă din Timișoara. Evenimentul este realizat în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii și face parte din Programul Cultural pentru anul 2020.

Expoziția a fost posibilă prin sprijinul generos acordat de European ArtEast Foundation și împrumuturile excepționale din Colecțiile Artur Trawinski (Portugalia / Polonia) și Matthijs Erdman (Olanda).

Degustare online de bere artizanală

24 Octombrie 2020 / Gastronomie

Degustare online de bere artizanală

Sâmbătă organizăm prima degustare online de bere artizanală, în cadrul evenimentelor La Pas!

Am pregătit pentru voi un pachet generos care conține creații de la …

View more from this territory
Atelier de cafea prăjită local

25 Octombrie 2020 / Gastronomie

Atelier de cafea prăjită local

Fiind unul dintre cele mai tranzacționate produse de pe glob, ne vom da seama împreună că bobul de cafea ne influențează viața prin aspecte la …

View more from this territory
Din grădină în farfurie - dezbatere online

29 Octombrie 2020 / Gastronomie

Din grădină în farfurie - dezbatere online

Poate că niciodată nu a fost mai urgent să înțelegem că lanțurile alimentare scurte ne oferă o siguranță reală.

Conectează-te cu noi online și află …

View more from this territory