Știai că Timișoara are o șansă unică în acest secol?

Să fim Capitală Culturală Europeană nu este doar o dorinţă, ci este un proiect care prinde tot mai mult contur. Este destinaţia pe care o propunem pentru orașul nostru în anul 2021. Acum avem șansa să dovedim din nou Europei de ce suntem mândri de orașul nostru și de ce merită să-și redobândească locul de cinste pe harta elitei culturale europene.

Ce înseamnă „Capitală Culturală Europeană”?

„Capitală Culturală Europeană” este un proiect al Uniunii Europene iniţiat în 1985 cu scopul de a evidenţia bogăţia și diversitatea culturilor europene. Titlul a câștigat din ce în ce mai multă notorietate în Europa și are un impact cultural și socio-economic remarcabil. Pentru orașele care au fost până acum Capitale Culturale Europene, acest statut a fost o ocazie unică de regenerare prin artă și cultură.

Cine acordă titlul de Capitală Culturală Europeană?

Titlul este acordat de o comisie de experţi europeni în urma evaluării dosarelor orașelor candidate. Uniunea Europeană a anunţat că în anul 2021, un oraș din România și unul din Grecia vor găzdui titlul de Capitală Culturală Europeană. Timișoara va candida oficial din 2015, iar până atunci va fi pregătit dosarul de candidatură.

Cine concepe și pregătește candidatura Timișoarei?

Proiectul de candidatură a Timișoarei este pregătit de către Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană, o organizaţie independentă, apolitică, fără interese patrimoniale și financiare. Asociaţia este responsabilă de elaborarea, depunerea și implementarea proiectului de candidatură în numele orașului și este alcătuită din peste 100 de membri care susţin proiectul Timișoara 2021.

Cine finanţează proiectul?

Sursele de finanţare variază în funcţie de etapa în care se află proiectul. Până în 2017, principalii finanţatori vin din mediul local. Ei sunt Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Judeţean Timiș, membrii Asociaţiei și investitorii din mediul privat. După 2017, proiectul va primi finanţare de la autorităţile locale și judeţene, dar și de la Guvernul României și de la Uniunea Europeană.

Imaginează-ţi ce ar însemna pentru Timișoara să câștige titlul

Titlul ar ajuta orașul să renască nu doar pe plan cultural, ci și economic și social. Acest statut poate genera avantaje substanţiale pentru oraș încă din timpul pregătirii candidaturii, pe tot parcursul anului 2021, cât și ulterior.

Viaţa artistică și culturală ar renaște

Orașul s-ar bucura de proiectele de restaurare necesare

Infrastructura s-ar moderniza

Am atrage noi investitori

Ar apărea noi oferte de locuri de muncă

Orașul ar deveni o destinaţie turistică de interes

Produsele și serviciile locale s-ar dezvolta

Orașul ar deveni un pol de atracţie pentru tineri

Care sunt pașii următori în competiţia pentru titlu?

Pentru a fi Capitală Culturală Europeană în anul 2021, etapele sunt următoarele:

2014

Construirea brandului de proiectElaborarea conceptului de candidatură

2015

Depunerea dosarului de candidatură

2016

Evaluarea în două etape, preselecţia și selecţia

2017

Anunţarea orașului câștigător

Timișoara 2021 poate fi și proiectul tău

Transmite vestea candidaturii Timișoarei mai departe prietenilor, familiei sau colegilor. Urmărește noutăţi despre proiect pe canalele online pe care comunicăm:
Facebook și Twitter.

Cultura unește comunitatea. Trimite un e-mail la adresa voluntar@timisoara2021.ro și intră în echipa de voluntari pentru Timișoara 2021.

Investește în orașul tău. Experienţa altor capitale culturale europene arată că pentru 1 euro investit, câș­tigul a fost între 8 și 10 euro.