LUMINA UNIRII:Un spectacol pe parcursul a trei seri

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > LUMINA UNIRII:Un spectacol pe parcursul a trei seri
Fără categorie / 25 septembrie 2019 / Posted by Timisoara2021

Istoria Timișoarei în trei acte

Piaţa Unirii din Timișoara este la finalul lunii septembrie locul de desfășurare, dar și, în parte, subiectul, unui spectacol de mare anvergură organizat de Timișoara 2021: Lumina Unirii.

În trei zile consecutive, 27, 28 și 29 septembrie, începând cu ora 20:30, în Piaţa Unirii vom recrea istoria orașului, de la începuturile sale și până la momentul Unirii cu România, din 3 august 1919. 

Personajul principal este Timișoara, personificată cu ajutorul unei marionete gigant, care trece prin istorie, suferă, se bucură, moare și renaște. Actori, muzicieni, concerte, efecte de sunet și lumină lumină vor spune povestea orașului folosind întreaga Piaţă a Unirii, act cu act, seară cu seară.

”Evenimentele Luminii organizate de Asociaţia Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii sunt o serie de trei plus ceremonia de deschidere din 2021, câte unul în fiecare an, începând cu 2018. Anul trecut am montat Lumina Libertăţii, iar anul acesta prezentăm Lumina Unirii. În 2020 vom organiza Lumina Victoriei, urmând ca în 2021 să pregătim evenimentul de deschidere pentru Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii în toate cele trei pieţe centrale ale orașului”, a declarat Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

Spectatorii vor participa în seara de vineri, 27 septembrie, la actul I: de la stabilirea vetrei orașului în mijlocul terenului mlăștinoș, până în epoca medievală. Orașul se va construi, va fi atacat și cucerit de  trupele otomane. Concertul formaţiei Baba Zula din Istanbul va introduce spectatorii în această atmosferă. Umbrelele teraselor din piaţă se vor transforma în derviși, iar la finalul scenei, toată cetatea va deveni pașalâc turcesc. Un alt moment marcant, ciuma din 1738, va ilustra ameninţarea morţii, mai prezentă atunci decât oricând. La final, trio-ul bucureștean ARAC va interpreta un recital care ilustrează momentul istoric.

A doua seară, sâmbătă, 28 septembrie, actul II se petrece în perioada austro-ungară. Multietnicitatea este caracteristica acestui moment, în care Franz List susţine un concert în clădirea actualului Muzeu de Artă. 20 de muzicieni de la Festivalul Eufonia vor cânta la ferestrele clădirii trei piese a lui Liszt. Tot în a doua seară, Timișoara va intra sub asediu: Primul Război Mondial distruge orașul și clădirile.

Ultima seară, a treia – duminică 29 septembrie – este dedicată momentului Unirii. Timișorenii se vor bucura, ca membri ai unei mari familii. Concertul propune publicului

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul