Cămine in mișcare – Istorie și povești despre migraţia din Banat

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Cămine in mișcare – Istorie și povești despre migraţia din Banat
Fără categorie / 16 august 2019 / Posted by Timisoara2021

Istorii și povești despre migraţie din Banat, alături de Fanfara Ciocârlia, Asphalt Theatre și formaţia Gramofone, la o nouă ediţie Cămine în mișcare

 

Cămine în mișcare / Moving Fireplaces, singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, continuă anul acesta cu o serie de evenimente menite să ofere publicului ocazii de a redescoperi arta povestitului, povești despre fenomenul migraţiei din această zonă și să observe cum o comunitate diversă și interculturală poate fi reinventată prin cultură.

Cămine în mișcare revine anul acesta cu ediţia a doua, în perioada 23 – 25 august, la Comloșu Mare, Comloșu Mic, Lunga și Lenauheim – patru sate vestice ale judeţului Timiș, situate la graniţa cu Serbia și încărcate cu istorie, povești de viaţă și amintiri.

 

Organizatorii evenimentului îndeamnă lumea să se pună în mișcare fiindcă pregătesc un weekend plin cu povești, tururi ghidate de oameni ai locului, o călătorie-surpriză pe ritmuri de fanfară, spectacole de teatru itinerant, concerte, expoziţii, un târg de produse locale, activităţi pentru copii și multă voie bună.

Dintre invitaţii care completează programul și promit să-i înveselească pe cei prezenţi la eveniment amintim: Fanfara Ciocârlia, Asphalt Theater (Israel), trupa Gramofone și TM Chamber Orchestra, compusă din peste 20 de muzicieni, care vin cu un concert de muzică clasică conceput special pentru satul Lenauheim, locul de naștere al poetului austriac Nikolaus Lenau. Programul va fi completat și de reprezentaţii ale unor ansambluri folclorice locale și din satul sârbesc Nakovo, precum și de sesiuni de povestiri și prezentare a iniţiativelor culturale locale precum Asociaţia Culturală Suflet Nou și Clubul Femina din Comloșu Mare sau Hambarul cu Carte din Comloșu Mic.

Participarea la spectacole și la toate activităţile din program este gratuită. Programul complet va fi disponibil pe site-ul proiectului și pe pagina de Facebook  (www.facebook.com/movingfireplaces).

Scopul proiectului Cămine în mișcare /  Moving Fireplaces este să descopere poveștile locului, să spună mai departe istorii despre fenomenul migraţiei din regiunea Banatului istoric și să pună în valoare locuri speciale și oameni din această zonă. Evenimentul din 23 – 25 august este doar o primă oprire dintr-un traseu care va continua, din luna august până în decembrie, cu alte evenimente inedite, atât în satele timișene, cât și în Timișoara.”, spune Alexandra Palconi-Sitov, președintele Asociaţiei Prin Banat.

Simona Neumann, director executiv Timișoara 2021 afirmă: „Căminul este un simbol al comfortului, siguranţei și căldurii de acasă, iar proiectul Cămine în mișcare exact asta își propune: să combată xenofobia și intoleranţa, aducând valorile simbolice amintite anterior în discuţia comunităţii și a publicului prin istorii din regiunea noastră. Le mulţumim colegilor de la Asociaţia Prin Banat pentru că am pornit împreună în această călătorie spre lumină, pe traseul Căminelor în mișcare, în teritoriul dedicat legăturilor dintre oameni și locuri.”

 

Prima ediţie Cămine în mișcare / Moving Fireplaces a avut loc în septembrie 2018, la Margina și Zorani, unde cei prezenţi au asistat la punerea în scenă a unei povești locale culese în cadrul proiectului și jucată în casa în care s-a ascultat povestea, în prezenţa și cu sprijinul celor care au spus-o, au admirat împrejurimile în ture cu căruţe trase de cai și s-au bucurat de o expoziţie cu pești din sticlă, muzică, ateliere creative pentru copii și adulţi, vânătoare de povești.

Cămine în mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociaţiei Timișoara 2021 – Capitala Europeană a Culturii, produs de Asociaţia Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiș și al Primăriei Municipiului Timișoara, ca parte a Programului Cultural TM2021 în anul 2019. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur. Evenimentul Cămine în mișcare din 23-25 august este realizat cu sprijin din partea Primăriei Comloșu Mare și al Primăriei Lenauheim.

foto credit @ Flavius Neamciuc – Cămine în mișcare 2018