Comunicat de Presă – Directorul multimedia al Festivalului Internaţional George Enescu, aduce Jurnal de România. Timișoara pe scena TGST

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Comunicat de Presă – Directorul multimedia al Festivalului Internaţional George Enescu, aduce Jurnal de România. Timișoara pe scena TGST
Fără categorie / 24 septembrie 2018 / Posted by Timisoara2021

Teatrul German de Stat Timișoara are plăcerea de a vă invita la premiera spectacolului Jurnal de România. Timișoara, care va avea loc joi, 4 octombrie, 2018, începând cu ora 19.30, în Sala Teatrului. Evenimentul face parte dintr-o serie de spectacole regizate de Carmen Lidia Vidu, care mai cuprinde producţiile de scenă Jurnal de România. Sfântu GheorgheJurnal de România. Constanţa, (prezentate cu deosebit succes pe scena Schauspielhaus – Casa Teatrului – din Viena), un scurt metraj – Jurnal de România. Jurnal de musulman (11 selecţii la festivaluri internaţionale) și o expoziţie – Romanian Diary. Confessions of Faith. Din distribuţia spectacolului din Timișoara fac parte actriţele Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török și Silvia Török.

În pregătirea premierei, în data de 2, respectiv 3 octombrie, pe scena Teatrului German vor urca și producţiile de la Sfântu Gheorghe (spectacol al Teatrului „Andrei Mureșan”) și Constanţa (spectacol al Teatrului de Stat din Constanţa). Intrarea va fi gratuită. Mai mult, după fiecare dintre cele trei spectacole, publicul este invitat să participe la sesiuni de Întrebări și Răspunsuri, moderate de Iulia Popovici (Sfântu Gheorghe), Marian Popescu (Constanţa) și de Marina Constantinescu (Timișoara). 

Jurnal de România.Timișoara este un proiect-montaj compus din fragmente de film, fotografie și teatru, ce își propune să fie, prin caracterul confesional necenzurat și nemijlocit, o oglindă sinceră a relaţiilor interumane, influenţate decisiv de mediul urban – Timișoara, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară.

 Arhitectura spectacolului este însăilată în jurul actriţelor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinţii, prietenii și necunoscuţii ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată – fie că vorbim despre  intimitatea fericirii sau a durerii, despre fericirea succesului sau deziluzia eșecului, despre abuzuri și depresie, despre înstrăinare și regăsire.

Mai mult, mărturisirile celor șase actriţe reconstituie istoria neconsemnată a Timișoarei: copilăria printre blocurile de prefabricat; generaţia clandestină a rockului pe vinil; apogeul industriei planificate în fabricile Guban, Electrotimiş, Spumotim, Dermatina, Detergenţi; emigrarea masivă a minorităţilor naţionale și pierderea identităţii multiculturale; confuzia și speranţa primelor zile de la Revoluţia din 1989; apariţia bișniţarilor ca alternativă pentru supermarketul occidental, perioada embargoului și a contrabandei cu benzină, generaţia punk și underground ca reglaj al tranziţiei post-comuniste, speranţele aderării și promisiunea unui viitor prosper.

Carmen Lidia Vidu este cel mai important regizor de teatru multimedia din România și cel mai tânăr regizor care a montat pe scena Teatrului Naţional din București. Producţiile ei folosesc un limbaj artistic alternativ și transformă tehnica montajului experimetnal în emoţie autentică.

Permeabilă și interesată de contextul local, Carmen Lidia Vidu creează spectacole și instalaţii care cercetează în profunzime cele mai actuale teme ale societăţii românești, dincolo de poleiala lor imediată. Specific acestor spectacole este iniţiativa de a reuni cei mai buni artiști din diferite domenii: muzică live, video, dans, teatru etc., care lucrează împreună pentru a crea spectacole unice în România. Prin urmare, în lista ei de producţii apar documentare, filme de scurt metraj, dar și videoclipuri pentru  trupele Noblesse Oblige și Mes Quins.

În 2009 câștigă Marele Premiu în Ljubljana cu spectacolul [o staţie…], iar in 2015 primește Premiul de Excelenţă pentru Artă Dramatică oferit de Primăria Arad. În același an este recompensată cu Premiul Gopo  pentru scurtmetrajul documentar „O scurtă istorie Astra Film”. Mai mult, în 2017 a fost numită directorul multimedia al Festivalului Internaţional George Enescu, unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

 

Informaţii și linkuri utile:

Jurnal de România: Sf. Gheorghe, 2 octombrie,ora 19:30 

 
moderat de criticul de teatru Iulia Popovici.
 
 

Jurnal de România: Constanţa, 3 octombrie, ora 19:30

 

Jurnal de România:Timişoara, premiera 4 octombrie, ora 19:30