TRANSITE // Gara de Nord Timișoara

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > TRANSITE // Gara de Nord Timișoara
Fără categorie / 2 august 2018 / Posted by Timisoara2021

Actualizare 09.08.2018:


 • Proiectul Transite și-a desemnat câștigătorii concursului deschis de soluţii pentru o instalaţie arhitecturală temporară. Propunerea „The sun is not yellow it’s chicken”, a lui Raul Vașvari a primit premiul I, în urma deliberărilor juriului format din Valeri Gyurov, Marius Cătălin Moga, Cristian Rusu, Vlad Gaivoronschi și Bogdan Cotîrţă. Raul Vașvari a propus o instalaţie sub forma unui balon uriaș din PVC umplut cu heliu, care va pluti liber în interiorul sălii principale a Gării de Nord, sub influenţa schimbărilor de temperatură, curenţilor de aer, mișcării oamenilor sau luminii soarelui.

  Juriul a decis să mai acorde două menţiuni, pentru echipele formate din Barbu Alexandru Șerban, Câmpan Andronica și Bădoi Denisa; respectiv Adrian Mihai, Oana Andreea Bănescu, Alma-Dia Hapenciuc, Ovidiu Mihuţescu și Radu Dorgo.
  Puteţi vizualiza raportul complet al juriului la linkul de mai jos:

  https://drive.google.com/…/1OGEALVaCZBCsdqq5UBnVjU4EBrb519HO

  Le mulţumim tuturor participanţilor care au acceptat provocarea noastră și ne-au trimis propunerile lor, în efortul nostru comun de a ne reimagina Gara de Nord. Felicitări tuturor!

  Veţi putea vedea proiectele înscrise în concurs în cadrul expoziţiei ce va fi vernisată în Gara de Nord, în perioada 29.09-13.10.2018. Până atunci, le puteţi consulta online:
  https://drive.google.com/…/1-xR4Dh4F_zohOXcvzOxyKhBAuCtBtGzk

  Transite este implementat de Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană împreună cu filiala Timiș a Ordinului Arhitecţilor din România. Intervenţia arhitecturală va fi completată de o instalaţie de lumină care va fi amplasată tot în Gara de Nord din Timișoara, cu scopul de a aduce în centrul atenţiei spaţiul gării și de a schimba percepţia oamenilor cu privire la acesta.

  Felicitări din nou câștigătorilor și tuturor participanţilor!


Transite este un proiect dezvoltat de Filiala Timiș a Ordinului Arhitecţilor din România în parteneriat cu Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană, având ca scop promovarea Gării de Nord ca spaţiu public cu potenţial cultural.

Transite ia forma unei duble intervenţii ce se va desfășura în două etape: un concurs pentru o intervenţie arhitecturală în Gara de Nord (gara principală a orașului) și o instalaţie de lumini amplasată în aceeași locaţie. Scopul proiectului va fi atât de a pune în lumină spaţiul pseudo-abandonat al gării precum și de a stimula schimbarea percepţiei pe care publicul o are cu privire la importanţa Gării de Nord într-un context temporal mai cuprinzător: trecut, prezent și viitor.
 
În 2016, după o competiţie strânsă, Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii, în baza dosarului de candidatură centrat în jurul sloganului „Luminează orașul prin tine!”. Cu această ocazie, avem oportunitatea de a identifica locaţii din Timișoara care au potenţialul de a devenii puncte de atracţie cu ajutorul unei resuscitări culturale și care vor fi expuse unui număr din ce în ce mai mare de vizitatori în anii următori. Organizatorii consideră Gara de Nord ca fiind o astfel de locaţie iar proiectul TRANSITE este doar unul din multiplele forme de stimulare a transformării într-un punct de atracţie pentru interesul public și al tuturor vizitatorilor.
 

 

 
 

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul