TMwork: Seminarii intensive tematice, dedicate dezvoltării de noi competenţe pentru operatorii culturali

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > TMwork: Seminarii intensive tematice, dedicate dezvoltării de noi competenţe pentru operatorii culturali
Fără categorie / 7 septembrie 2017 / Posted by Timisoara2021

Asociaţia Timișoara-Capitală Culturală Europeană în parteneriat cu Ambasada, lansează un nou

APEL PUBLIC

pentru înscrierea la seminariile TMwork dedicate dezvoltării de noi competenţe pentru operatorii culturali, parte a programului

 POWER STATION.

Power Station este un program unic, cu acţiuni multi-stratificate, ancorat în procesul de dezvoltare al Programului Cultural TM2021, ce cartează domeniile în care sunt necesare intervenţii strategice. Puţini operatori culturali, independenţi sau instituţionali au suficientă experienţă în managementul proiectelor culturale europene colaborative, de dimensiuni mari. Focusul pe dezvoltarea și implicarea publicului și pe mobilizarea comunităţii este o responsabilitate majoră pentru noi toţi.

Acest program dedicat dezvoltării capacităţilor locale va sprijini operatorii culturali dinamici în a-și dezvolta noi competenţe.

Formatul este următorul:

  • seminarii intensive pe teme specifice – TMwork;
  • organizarea de vizite de studiu, în Timișoara și în afara ei;
  • sesiuni de formare și activităţi practice – Unitatea de implicare a publicului.

Perioada de desfășurare a seminariilor: 4-5 octombrie și 25-26 octombrie 2017.

Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile și în baza completării  formularului de înscriere online.
 
 
_______________________________________________________________________________________________________________________

TMwork #1:

Money. Culture. Europe. Power.

4-5 octombrie 2017

Capacitatea de realizare a viselor depinde foarte mult de resursele avute la dispoziţie, de competenţele umane, cât și de resursele economice.

În zilele noastre, atât iniţiativele independente, cât și cele instituţionale se confruntă cu provocarea multiplelor surse de finanţare pentru iniţiative culturale. Criza finanţărilor publice și creșterea cerinţelor în ceea ce privește rolul operatorilor culturali, face obligatorie înţelegerea eco-sistemului cultural, de unde vin finanţările, cum sunt folosite, cine face selecţia.

Cultura este văzută ca un factor puternic de dezvoltare, de stimulare a gândirii critice și de activare a cetăţenilor.


Adam Jeanes este Directorul Departamentului de muzică al Consiliului Englez pentru Arte. A lucrat, în ultimii ani, ca director financiar și consultant într-un număr mare de iniţiative internaţionale, cu finanţare UE (www.seas.se, www.cornersofeurope.org) sau Visiting Arts (UK) unde a fost director adjunct pentru numeroși ani.

Experienţa câștigată atât în proiecte instituţionale, cât și independente i-a oferit o perspectivă unică asupra unor structuri complexe și abilităţi de management a mai multor surse de finanţare și parteneriate.

 

Vom invita, de asemenea, asociaţii din România care au parteneriate în proiecte cu finanţare UE sau finanţare publică.

Accesul la finanţări și managementul inteligent al lor sunt factori importanţi pentru creșterea impactului proiectelor noastre. Combinate pot plasa Timișoara pe harta culturală europeană.

Două zile pentru a împărtăși experienţe și exerciţii practice, cu focus pe dezvoltarea culturală a Timișoarei. Acest proiect a fost special creat pentru parteneri TM2021, asociaţii independente și instituţii culturale, producători freelancer și operatori culturali în devenire.

Seminariile se adresează directorilor, curatorilor, administratorilor financiari, liderilor de proiecte europene, activiștilor implicaţi, contabililor și consultanţilor culturali.

Perioada de desfășurare:

4 octombrie, 10:00 – 16:00,

5 octombrie, 10:00 – 16:00.

Locaţie: Ambasada

_______________________________________________________________________________________________________________________

TMwork #2:

Citizens. Visitors. Community.

25-26 octombrie 2017

Arta fără public este infertilă și neinteresantă. Pentru a da valoare ideilor, imaginilor sau sunetelor, cineva trebuie să asculte, să privească și să împărtășească.

Când publicul este limitat de educaţie, putere financiară, vârstă sau condiţie socială, arta devine și ea limitată.

Pentru fiecare iniţiativă culturală, instituţională sau independentă este nevoie de o strategie de implicare a publicului. Ne direcţionăm către publicul ce poate fi activat de programul pe care noi îl oferim, prin descoperirea conexiunilor dintre grupuri variate de cetăţeni. Timișoara 2021 acordă prioritate deschiderii căilor de acces către experienţe culturale, nu doar grupurilor privilegiate, ci tuturor cetăţenilor. Publicul reprezintă pentru noi un punct central al Programului Cultural.

 

Cristina da Milano este unul dintre cei mai respectaţi experţi  din domeniul dezvoltării de strategii de implicare a publicului. Prin intermediul organizaţiei ECCOM (Roma, Italia), a dezvoltat programe atât pentru muzee renumite, cât și pentru operatori culturali independenţi. De asemenea, face parte din echipa care, împreună cu directorul artistic TM2021 Chris Torch, a dezvoltat un studiu pentru Uniunea Europeană, ce descrie noi modele și abordări pentru implicarea publicului.  

 

Două zile vor fi dedicate  cunoașterii “normelor și instrumentelor ” pentru a genera și aprofunda interesul faţă de evenimente culturale. Vor fi analizate studii de caz ale unor organizaţii europene și se vor efectua exerciţii practice.

Cui ne adresăm? Comunicatorilor, specialiștilor în marketing, directorilor artistici, animatorilor, directorilor de festivaluri sau evenimente și liderilor de asociaţii culturale.

Perioada de desfășurare:

25 octombrie, 10:00 – 16:00,

26 octombrie, 10:00 – 16:00.

Locaţie: Ambasada.

 

Cei interesaţi se pot înscrie până în 25 septembrie 2017 prin completarea formularului de înscriere online, iar rezultatele selecţiei vor fi comunicate celor înscriși, până în data de 29 septembrie 2017.