Interviu. Chris Torch (Director Artistic Timișoara 2021) “Timișoara este pregatită să înflorească”

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Interviu. Chris Torch (Director Artistic Timișoara 2021) “Timișoara este pregatită să înflorească”
Fără categorie / 8 martie 2017 / Posted by Timisoara2021

De la câștigarea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021, una dintre mutările următoare ale Timișoarei cuprinde nominalizarea lui Chris Torch, noul director artistic al Timișoarei 2021. Expert al Comisiei Europene cu privire la aspectele și studiul politicilor interculturale, Chris Torch face parte, de asemenea, din Consiliul Organizaţiei Culture Action Europe, platforma principală de susţinere a culturii în Europa. Se va ridica Timișoara așteptărilor? Business Review a vorbit cu Chris Torch pentru a afla următorii pași.

Oana Vasiliu   

Cum ai ajuns să te implici în Timișoara 2021?

Am lucrat în trecut cu echipele artistice pentru candidatura de succes a orașelor Matera 2019 (Italia) și Rijeka 2020 (Croaţia). Iniţial, plănuiam să rămân cu iniţiativa Rijeka, în calitate de director de program. În timpul Forumului European al Culturii din 2016, am fost contactat de directorul executiv al TM2021, Simona Neumann. Am fost abordat pentru a ajuta în ultimele luni ale candidaturii pentru 2021, iar Simona m-a convins că Timișoara este într-adevăr angajată în realizarea unei structuri sustenabile, susţinută de viziuni cu aplicabilitate pe termen lung.

În ultimii zece ani am colaborat cu iniţiative culturale în România, astfel, pot spune că regiunea și contextul nu-mi sunt necunoscute. Am vizitat Timișoara pentru prima dată în 1997, în timp ce realizam o cercetare pentru Stockholm 1998 – Capitală Europeană a Culturii. Nu am uitat niciodată experienţa bogată de a conduce de unul singur în România, de-a lungul graniţelor Ungariei și a Serbiei, pe unde oamenii și bunurile treceau, iar diferite limbi se intersectau.

Prin ce s-a distins Timișoara în timpul candidaturii faţă de orașele rivale?

Timișoara este pregatită să înflorească. Este un oraș cu o suprafaţă sustenabilă, o economie dinamică și o serie de instituţii educaţionale de nivel înalt. Eu cred că Timișoara are o dorinţă sinceră de a extinde contactele cu alte culturi și limbi europene, de a face faţă provocărilor și problemelor de ordin intercultural.

Care este prima etapă pentru Timișoara 2021?

Am numit această etapă iniţială, etapa StartUp, iar derularea sa va avea loc până la începutul anului 2019. În primul rând, este importantă cultivarea unei echipe calificate de producători, oameni de comunicare, dezvoltatori de capacitate și manageri culturali competenţi.

O definiţie populară care conturează înţelesul unui startup este “o organizaţie formată să găsească și să dezvolte un model de business scalabil.” Un startup explorează un model de business necunoscut sau inovator, cu scopul de a depăși sfera pieţelor existente. În esenţă, un startup parcurge mai multe eșecuri, printr-un efort deplin de a învăţa din greșelile anterioare.

Acest lucru ne inspiră o combinaţie de curaj riscant și chiar o frică paralizantă, realizând imensitatea responsabilităţii care ne-a fost încredinţată de cetăţenii Timișoarei și de Comisia Europeană.

Într-o singură propoziţie: care este viziunea ta pentru Timișoara 2021?

Un oraș verde care continuă să se maturizeze, cu cetăţeni care denotă deschidere faţă de graniţe psihologice și fizice, regenerând curajul din 1989 și transformând orașul într-o platformă pentru un Proiect European reînnoit și înrădăcinat în intersectări culturale și ghidate de curiozitate. 

Care este cea mai mare provocare pentru Timișoara în acest an?

Pentru proiectul Capitală Europeană a Culturii: recrutarea și cultivarea unei echipe calificate de oameni pregătiţi să se implice în totalitate și să realizeze acest proiect împreună cu noi. Pentru oraș, generarea unui nivel ridicat de implicare al cetăţenilor precum și abilitarea acestora cu un set de gândire critică și energie creativă.

Cum plănuiește Timișoara să folosească această oportunitate pentru a promova  legături mai puternice cu Europa?             

Titlul de “Capitală Europeană a Culturii” spune totul. Este un proiect transfrontalier, izvorât din contextul local și naţional. Este o oportunitate extraordinară pentru a forma o reţea, pentru a învăţa și a evolua prin coproducţie, împreună cu alte orașe din Europa.

Una dintre provocările principale, atât în Timișoara cât și în România, este cultivarea unor profesioniști calificaţi care să alimenteze extinderea economiei. Creativitatea, inovaţia și chiar controversele – reprezintă factori esenţiali ai dezvoltării. Vom lansa oportunităţi atât pentru producători din domeniul creativ cât și pentru cetăţeni activi care doresc să-și însușească și să-și dezvolte abilităţi organizatorice, competenţe interculturale precum și dezvoltarea capacităţii prin cadrul unei reţele extinse în toată Europa: prin internship-uri, seminarii, conferinţe și acapararea de experienţe practice începând cu etapa de StartUp și până în 2019.

Strategia de creștere Europa 2020 a ghidat strategia EU în ultimii ani, concentrându-se aproape în totalitate pe dezvoltarea economică. Timișoara 2021 își face apariţia la momentul istoric potrivit și pune accentul pe tranziţia spre o focalizare socio-culturală.

Care este punctul critic al Timișoarei?

Eu nu prea cred în puncte critice. Ca producător de creaţie și activist de politici culturale, observ că schimbarea are loc tot timpul. Un oraș, ca unitate, nu tranziţionează brusc spre stadii noi sau o identitate complet diferită. În schimb, mici confruntări și ciocniri cu situaţii neașteptate și diverse crează o masă critică, o tendinţă. Timișoara a adunat astfel de experienţe  de-a lungul a sute de ani. Cu siguranţă, poziţia intelectuală a orașului din timpul Imperiului Austro-Ungar precum și curajul civic demonstrat în 1989 sunt exemple clare a capacităţii de tranziţii semnificative.

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul