FLONDOR 80

Fără categorie / 8 decembrie 2016 / Posted by Timisoara2021

FLONDOR 80

La împlinirea vârstei de 80 de ani, se celebrează unul dintre artiștii contemporani al cărui spirit viu, iscoditor, a interogat, neobosit, timp de peste 50 de ani, teritoriul creaţiei vizuale, lărgindu-i permanent graniţele: Constantin FLONDOR.

Evenimentul va fi marcat prin două expoziţii, organizate în parteneriat, la Muzeul de Artă Timișoara și la Galeria Jecza.

Miercuri, 14 decembrie, ora 18,00, 2×80, Galeria Jecza / Calea Martirilor 51/52-53.

Joi, 15 decembrie, ora 18,00, Flondor – Veranda cu flori de zăpadă, Muzeul de Artă Timișoara | Palatul Baroc  / Piaţa Unirii, nr. 1.

În cadrul vernisajului de la Muzeul de Artă Timișoara, vor prezenta: Victor NEUMANN – director al Muzeului de Artă Timișoara, Călin STEGEREAN – director general al Muzeului Naţional de Artă al României și Ileana PINTILIE – critic de artă.

Cele 40 de lucrări expuse în spaţiile de la etajul al doilea ale Palatului Baroc fac parte din etape diferite ale creaţiei lui Constantin Flondor. Astfel, lucrările de grafică din anii 1970-1980 sunt completate de picturile în ulei realizate în anii ’90 sau mai recent (în ultimii doi ani), reluând unele dintre temele explorate și experimentate de artist, atât individual, cât și în cadrul grupurilor de avangardă 1.1.1. și Sigma: grădina, cernerea, fulgul de nea. Una din surprizele acestei expoziţii este reprezentată de spaţiul dedicat biografiei artistului. Alături de impunătoarea reprezentare panoramică a orașului Cernăuţi, locul copilăriei, referinţele biografice sunt completate de o serie de autoportrete și portrete ale membrilor familiei, dar și de lucrări semnate de unchiul, părinţii, fiica și nepoata lui Constantin Flondor. În acest fel, putem să vorbim de o genă artistică care s-a manifestat de-a lungul genealogiei plasticianului, pe parcursul mai multor generaţii.  

”Dincolo de plăcerea sesizării unor subtilităţile picturale şi expresive, expoziţia oferă ocazia unor meditaţii asupra raporturilor ce ţin de aparenţă şi esenţă, pentru descoperirea cărora pictura nu este doar instrumentul cu care operează ci şi mediul predilect de etalare”. (Călin Stegerean)

”Atunci când mi-a atras atenţia o lucrare semnată Constantin Flondor, gândul m-a dus la interogaţiile timpului nostru și de aici mai departe la criza de conștiinţă pe care o traversează contemporanii mei. De la geometrie la natură, de la studiul formelor la acela al culorilor, de la teme și piese de avangardă la întoarcerea la “magma primordială”, opera artistului sugerează un balans între Ocident și Orient, unul ce particularizează universul intelectual românesc și central-est-european în care artistul s-a format. Pe de-o parte este vorba de o căutare intuitivă a sinelui, pe de altă parte de un joc intelectual subtil în care se remarcă dorinţa de a conceptualiza prin arta vizuală cerul și pământul, omul și Dumnezeu. Din multe lucrări ale lui Constantin Flondor transpare o curiozitate pentru circumstanţele lumești, dar și intenţia de a găsi acele căi nebătătorite prin care e posibilă iniţierea. În fapt, în cazul său  <programul programatorului> este nu doar curajos, dar și cel ce, pînă la un punct, îi structurează opera”. (Victor Neumann)

Expoziţia Flondor – Veranda cu flori de zăpadă va fi deschisă publicului până în data de 15 februarie 2017. Muzeul de Artă Timișoara poate fi vizitat zilnic, între orele 10-18 (luni închis).

Muzeul de Artă Timișoara
tel. 0256/491592
fax. 0256/491582
www.muzeuldeartatm.ro

aaa