Timișoara este Capitală Europeană a Culturii

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Timișoara este Capitală Europeană a Culturii
Fără categorie / 17 septembrie 2016 / Posted by Timisoara2021

Timișoara este recomandarea juriului european pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021! Anunţul a fost făcut ieri, 16 septembrie 2016, într-o conferinţă de presă organizată de Ministerul Culturii. Celelalte orașe românești finaliste sunt Baia Mare, București și Cluj-Napoca.

Juriul internaţional delegat al UE, împreună cu ministrul culturii, Corina Șuteu, au vorbit, în timpul conferinţei de presă despre importanţa apartenenţei la cultura europeană și dosarele de candidatură ale orașelor româneși participante. De asemenea, au menţionat și celelalte ţări care vor avea orașe capitale europene ale culturii în 2021: Grecia și una dintre ţările candidate la UE (Serbia și Muntenegru).

”Sunt unul dintre acei oameni care cred că, de fapt, cultura este cea care generează sensul de apartenenţă europeană. Prin cultură suntem europeni și Europa este ceea ce este pentru că acest tip de diversitate ne va ţine împreună” a subliniat Corina Șuteu, ministrul culturii.

Președintele juriului European Capital of Culture (ECoC) a menţionat că România a prezentat patru dosare de candidatură excelente, diferite între ele, fiecare reprezentând câte o problemă importantă cu care se confruntă. De asemenea, a precizat că, fiind vorba despre un oraș european al culturii, nu doar de un oraș cultural, trebuie să conţină diversitatea culturii europene.  Despre echipa care a reprezentat Timișoara a menţionat că: ”aţi creat o legătură cu cetăţenii și trebuie să continuaţi.”

Parte din delegaţia Timișoarei care a prezentat proiectul final în faţa juriului, primarul Nicolae Robu a declarat: ”Suntem conștienţi că greul abia acum începe și vom sprijini proiectul de candidatură așa cum ne-am angajat că o vom face. Doresc să felicit celelalte orașe, a fost o luptă strânsă și sunt foarte emoţionat că Timișoara a ieșit câștigătoare.”

„Mulţumim tuturor celor care ne susţin! Încă o dată, Timișoara a demonstrat că este un oraș european, în care factorii culturali, economici și socali lucrează împreună pentru o bună dezvoltare a orașului. Mulţumim instituţiilor publice care ne sunt alături și societăţii civile pentru ajutor și susţinere activă a proiectelor noastre. Acest titlu ne responsabilizează și ne bucură în același timp. Am reușit, împreună, să facem Timișoara să strălucească din nou.

Cu o agendă culturală completă, ne dorim o apropiere de Europa și standardele acesteia prin dialog constant și implementarea proiectelor culturale și a evenimentelor pe care le-am pregătit.  Timișoara este pregătită pentru a străluci pe toate planurile: cultural, economic, turistic și social, fiecare locuitor al orașului find parte al acestui proces.

Totodată, îi asigurăm pe toţi reprezentanţii orașelor candidate și finaliste la titlul de Capitală Culturală Europeană de toată deschiderea noastră pentru a demara proiecte comune. acest titlu este, în primul rând, al României, iar pentru asta ne dorim colaborări frumoase cu toţi cei implicaţi în această formidabilă competiţie.” – Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei Timișoara Capitală Culturală. Timișoara a obţinut recomandarea juriului european după ce a prezentat proiectul „Shine Your Light, Light Up Your City – Luminează orașul prin tine”.

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul