Baroque ǁ Urban

Fără categorie / 18 iulie 2016 / Posted by Timisoara2021

– Cel mai important eveniment de artă contemporană al anului, la Timișoara –

Arta îmbracă cele mai variate forme, iar în Timișoara, oraș prin excelenţă baroc, reminescenţele acestui stil rămân și astăzi un reper, chiar dacă ele capătă noi valenţe.

Organizat de Muzeul de Artă din Timișoara și Fundaţia Herczeg, BaroqueǁUrban este un proiect pilot pentru muzeele din România și marchează un itinerariu complex, pornind de la colecţia de baroc imperial, trecând în prezent, prin picturile monumentale ale pictorului Gheorghe Fikl și proiectând o posibilă versiune a viitorului baroc, într-un dark room experimentarium, un concept al artistei franceze Josepha Blanchet.

Primul segment al expoziţiei De la baroc la neo baroc, organizată în cadrul proiectului Baroque ||Urban, va aduce în prim plan moștenirea barocă a Timișoarei cu obiecte de colecţie ale Muzeului de Artă din Timișoara și din colecţia personală a familiei Herczeg.

Al doilea segment al expoziţiei îl aduce în prim plan pe unul dintre cei mai apreciaţi artiști contemporani, timișoreanul Gheorghe FIKL într-un melanj inedit de istorie, artă și instalaţie digitală, reprezentând o aplicaţie a unei forme moderne de coagulare a trei dimensiuni importante ale dezvoltării orașului (trecut, prezent, viitor).

Expoziţia este, așadar, axa trecut-prezent-viitor și aduce în prim plan unul dintre cei mai apreciaţi artiști contemporani, Fikl fiind unul dintre reprezentanţii de top ai stilului neo-baroc. Lucrările lui Fikl se găsesc și în colecţiile private ale unora dintre cele mai importante case regale din Europa, chiar și în cea a Prinţului Charles de Wales care deţine două lucrări ale artistului.

Prin acest proiect ne propunem să familiarizăm timișorenii cu un nou concept de sinergie a artelor, dar și să contribuim la creșterea imaginii orașului în candidatura sa la titlul de capitală culturală europeană, venind cu un mod special, inovator, am putea spune tridimensional, de percepţie a artei contemporane de către publicul larg.

Expoziţia De la baroc la neo baroc se va desfășura la Muzeul de Artă din Timișoara, între 23 iulie și 23 septembrie 2016, iar mai multe detalii despre eveniment puteţi găsiţi pe site-ul www.baroqueurban.ro

 Vernisajul expoziţiei va avea loc în 23 iulie, ora 19.00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara.

Organizatori: Fundaţia Herczeg și Muzeul de Artă din Timișoara                

Realizat cu sprijinul: Primăria Municipiului Timișoara

Parteneri principali: AZUR, BCR

Sponsori: Flextronics, Riello UPS, Garage Cafe

Parteneri: Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană, Institutul Francez Timișoara, Direcţia Pentru Cultură Timiș, Baroque Books&Arts

Parteneri media: Radio România Cultural, Designist, High Living, 24 FUN

 

mesh

arta digitala FIKL

 

instalatie Josepha Blanchet

 

pictura FIKL