Noaptea Muzeelor Timișoara 2016

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Noaptea Muzeelor Timișoara 2016
Fără categorie / 17 mai 2016 / Posted by Timisoara2021

noaptea muzeelor 2016

 

 1. Muzeul de Artă Timișoara

Facebook: Muzeul de Arta Timisoara – Palatul Baroc

Expoziţii permanente: Artă Decorativă; Artă Europeană; Colecţia Baba; Pictură Bănăţeană sec. XIX; Artă Bănăţeană Veche; Pictură Românească Modernă. Expoziţie temporară: Expoziţie de pictură Gheorghe Anghel si Expoziţia Vincent van Gogh.

De la ora 20.00 va avea loc recitalul de violoncel sustinut de Alina Holender (Viena). În program vor fi lucrari de : R Scuman, Adagio și Allegro; J.S. Bach, Preludiul din suita nr.2; E. Elgar, Concert pentru violoncel și orchestră în mi minor, op 85.  La pian: Sorin Dogariu.

Parteneri: Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană.

 1. Muzeul Banatului Timișoara

Facebook: Muzeul National al Banatului

Expoziţie temporară și prezentare Arme albe din preistorie până în perioada modernă

Expoziţia prezintă o selecţie semnificativă, cronologică a tipurilor de arme albe existente în colecţiile Muzeului Banatului, utilizate din preistorie până în epoca modernă.

Printre cele aproximativ 100 arme albe: militare, civile, pentru vânătoare, ceremoniale etc, se vor regăsi și bunuri de valoare istorică deosebită (clasate în Patrimoniul Cultural Naţional al României, categoria juridică Tezaur): spadă de tip viking (secolul al X-lea), spadă medievală maghiară (secolul al XIV-lea), spadă de călău (secolul al XVII-lea), sabia familiei nobiliare Osztoics (secolul al XIX-lea).

Prezentarea va fi însoţită de muzică istorică interpretată de grupul Peregrinii, formaţia de world music a Muzeului Banatului.

Expoziţia temporară Clisura Dunării – Malul Sârbesc, Patrimoniul natural, cultural şi turistic al Parcului Naţional Djerdap

Expoziţia prezintă valorile naturale și culturale ale malului sârbesc al Clisurii Dunării.

Partener: Parcul Naţional Djerdap, Serbia

Expoziţia temporară Expovenatoria, ediţia a V-a

Expoziţia prezintă trofee de vânătoare autohtone, specifice Banatului, ce urmează a fi evaluate de o comisie internaţională de arbitraj. Pe lângă aceste exponate, vizitatorii vor putea admira și o serie de trofee de vânat african, dar și picturi cu specific vânătoresc.

Parteneri: Asociaţia Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Timiș în colaborare cu Clubul de Vânătoare Timișoara

 1. Muzeul Satului Bănăţean Timișoara

Facebook: Muzeul Satului Bănăţean Timișoara Oficial

A fost odată ca-n povești – concert de muzică clasică, seară de cântec și poezie cu repertoriu naţional și internaţional

Tematica concertului se va referi la multiculturalitate. Piesele interpretate sunt inspirate și culese din muzica europeană și nu numai, secolele 17,18,19. Participanţi: pianista Dianna Popa-Vasiu, Darius Divian artist liric, Silviu Rujoni artist liric, Imre Beatrix Leila artist liric.

Expoziţii permanente:

Sala 1: ţesături, costume populare, podoabe și ceramică.

Sala 2: icoane și obiecte de cult.

Sala 3: elemente de arhitectură și machete.

 1. Memorialul Revoluţiei din Timișoara

Facebook: Memorialul Revolutiei Timisoara

În cadrul „Nopţii Muzeelor” le oferim vizitatorilor noștri o trecere în revistă a unor momente importante din istoria recentă a Europei și a României. Încă de la intrare vizitatorii sunt întâmpinaţi de un fragment al Zidului Berlinului, amplasat în curtea instituţiei noastre pentru a rememora crucialul eveniment din noiembrie 1989, ce a precedat Revoluţia Română din Decembrie 1989. Nu departe de segmentul din Zidul Berlinului se află lucrarea sculptorului timişorean Eugen Barzu, „Coloana Eroilor”, cel mai recent monument dedicat Revoluţiei şi eroilor săi, inaugurat în decembrie 2014, care se alătură celorlalte 12 monumente din oraș.

Expoziţii permanente:

Expoziţia „Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu”, donată Memorialului Revoluţiei de către Muzeul Banatului, cuprinde o serie de fotografii ce surprind instantanee cu Nicolae și Elena Ceaușescu și din timpul congreselor P.C.R., precum și panouri de propagandă comunistă.

„Revoluţia Română din Decembrie 1989 în imagini” este o expoziţie realizată de Memorialul Revoluţiei, cu fotografii din Timișoara, București și celelalte orașe revoluţionare ale României, prefaţate de evenimentele anului 1989 din Europa de Est.

„Revoluţia Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor” este numele unei expoziţii de picturi create cu inocenţa și fantezia specifice vârstei de elevi timișoreni de la Palatul Copiilor, sub coordonarea artistei plastice Maria Bana Jichiţa.

Expoziţia „Solidari cu România”, realizată de Institutul Memoriei Naţionale din Varşovia în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti și donată Memorialului Revoluţiei, prezintă imagini surprinse de un grup de jurnaliști polonezi în București și Timișoara, în perioada decembrie 1989-ianuarie 1990, cu ocazia transportului ajutoarelor acordate de Polonia României.

Expoziţia „Cronologia Războiului Rece”, realizată de Centrul Internaţional de Studii asupra Comunismului din București din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenţei, cu sprijinul programului „Culture 2000” și donată Memorialului Revoluţiei, parcurge toate etapele Războiului Rece, din ţările unde s-a făcut simţită din plin prezenţa sa.

Expoziţia „Zidul Berlinului – O graniţă prin Germania”, realizată de Fundaţia Federală pentru Prelucrarea Dictaturii Partidului Socialist Unit German, surprinde imagini percutante din timpul divizării Berlinului și a Germaniei, însoţite de texte explicative în limba germană și traducerea în limba română.

Expoziţia „Eliberaţi de frică. Timișoara, Decembrie 1989”, al cărei autor este Lucian Ionică, este o suită de fotografii pline de prospeţime și autenticitate, care reconstituie atmosfera zilelor fierbinţi ale Revoluţiei.

Expoziţia colectivă de fotografii despre Revoluţie „Expoziţie la expoziţie” întregește tabloul crucialului eveniment din Decembrie 1989.

Expoziţia „’89 din uşă” a artistei plastice timişorene Suzana Fântânariu cuprinde o serie de uși pictate, temele abordate de autoare fiind comunismul și Revoluţia, o invitaţie de a pătrunde, pe ușa veșnic deschisă a artei, într-un univers de simboluri.

Expoziţia „Epoca Ceauşescu – pictură în stil naiv” a artistei germane Herma Köpernik-Kennel este o mică oglindă a perioadei comuniste a anilor 1979-1983, pe care artista i-a petrecut în București. Imaginile pline de ironie fină și umor sunt dublate de texte în același registru, traduse și în limba română.

Expoziţia „Punct și de la… carte” a graficianului Traian Abruda cuprinde coperţile cărţilor și buletinelor de informare editate de Memorialul Revoluţiei între 2007-2015, coperţi care prefigurează, cu aplombul artistului iscoditor, tematica abordată.

Sala machetelor găzduiește cele 12 monumente ridicate în memoria Eroilor din Decembrie 1989, precum și o hartă unde sunt acestea amplasate.

Capela Eroilor, pictată de artistul Casian Murărașu, amenajată în incinta Memorialului Revoluţiei și sfinţită în 22 ianuarie 2014, este menită să ilustreze solidaritatea timișorenilor pe tot parcursul celor 7 zile ale Revoluţiei.

La cerere se pot viziona filme artistice şi documentare despre Revoluţie, comunism, monumentele Revoluţiei, anul 1989 şi importanţa acestuia la nivel mondial.

 1. Muzeul Consumatorului Comunist Timișoara

 • Str. Laszlo Szekely nr.1, la Scârţ Loc Lejer şi Auăleu
 • Orar: 11.00 – 23.00
 • Telefon: 0724 592 379
 • Email: ovidiumihaita@gmail.com

Facebook: Muzeul Consumatorului Comunist

Expo „300 de peşti din ăia de sticlă ce se puneau pe teleu”

Un banc de 300 de peşti din ăia de sticlă de pe vremea lui Ceaşcă vor fi expuşi pe mileuri în rafturile Muzeului Consumatorului Comunist. Restul e momeală.

Parteneri: Techside, TATRATEA, Auăleu, Scârţ Loc Lejer. 3D print – IT.

 1. Colecţia de Artă Veche Bisericească de la Catedrala Mitropolitană Timișoara

Aici se pot vedea importante cărţi de patrimoniu cum ar fi Noul Testament de la Bălgrad 1648 (prima traducere in română după izvoare grecesti și slavone), Biblia de la București 1688 (prima traducere și imprimare integrală a Bibliei în limba română), Cazania lui Varlaam sau Cartea românească de învăţătură 1643 și multe alte cărţi deosebit de preţioase din sec. XVI -XVIII alături de manuscrise și pergamente, icoane pe lemn și sticlă românești, grecești și rusești din sec.XV- XIX, cruci de piatră și de lemn, iconostase si un bogat patrimoniu de obiecte de cult necesare serviciului liturgic.

 1. Expoziţia Catedralei Romano-Catolice a Diecezei de Timișoara

Catedrala Sf. Gheorghe din Timișoara. Domul din Piaţa Unirii. 280 de ani de existenţă

Expoziţia noastră aniversară este dedicată celor 280 de ani de la așezarea pietrei de temelie a Domului și, împlicit celor 280 de ani de existenţă a acestui lăcaș de cult ce poartă hramul Sf. Gheorghe și care este, de fapt, Catedrala Romano-Catolică a Diecezei de Timișoara.

În timpul Liturghiilor și al rugăciunilor, vizitatorii sunt rugaţi să nu viziteze expoziţia pentru a nu deranja serviciile de cult. Se reamintește faptul că Domul este un spaţiu sacru și trebuie respectat ca atare.

Nu se percep taxe de vizitare, cei care doresc pot lăsa donaţii benevole.

Se asigură ghidaje în română, germană, maghiară, engleză și italiană grupurilor anunţate în prealabil (cu 1-2 zile înainte).

 1. Galeria Calina

Facebook: Galeria Calina

Decebal Scriba in-side / out-side II – separating systems

Olivia Niţiş, curator

În intervalul orar 19.00-20.00 are loc spectacolul SUB PĂMÂNT – VALEA JIULUI DUPĂ 1989 jucat de ASOCIATIA O2G, iar după ora 20.00 se poate vizita expoziţia.

Procesul de asimilare și înţelegere a operei unui artist receptat ca aflat la etapa convenţională a retrospectivelor, de care acest discurs se distanţează, întâlnește o serie de provocări care pot servi unei viziuni curatoriale secvenţiale, urmărind o schemă plurală și o analiză deschisă. In-side/Out- side: Separating Systems este a doua etapă dedicată unei perspective curatoriale asupra operei lui Decebal Scriba, care are ca miză reconfigurări posibile și adaptări la noi arhitecturi. Activ într-o perioadă de dezgheţ politic în România și în spaţiul est-european și în consecinţă de racordare la dinamicile artistice din Occident, Decebal Scriba se manifestă ca artist conceptual, orientare la care aderă o serie de artiști ai generaţiei, grupul Sigma, parţial Horia Bernea, Paul Neagu, Wanda Mihuleac sau Julian Mereuţă. Dincolo de “relaxarea politică” experimentalismul anilor 1960-1970 în aceste graniţe geopolitice și culturale trimite către o detașare de presiunea ideologică, o izolare artistică în care cercetarea și pocesele de investigaţie intelectuală adesea cu accente din mediul știinţific permit un contra-discurs potenţat de ieșirea în concept și în natură, care produce mutaţii la nivelul definirii spaţiului de lucru, devenit concept de atelier, printr-un proces care schimbă atelierul /casa în natură și natura în atelier. Expoziţia în cauză propune o grilă de lectură atentă la situaţia de laborator, mare parte dintre desene și caietele de desene având rolul unor etape pregătitoare. Câteva sunt extrase din seria de lucrări care au făcut parte din expoziţia Situaţie și concept din 1974 (alături de Horia Bernea și Antonio Albici la Atelier 35 din București), altele din aceleași căutări conceptuale care traversează dincolo de mediu, desen sau fotografie, preocupările artistului. Sistemele de separaţie plasează conștiinţa individuală la limita libertăţii fizice și conceptualizării, ambele spaţii cu arhitecturi complicate, aflate însă într-o importantă dependenţă asigurată de orientările progresiste în faţa formalismelor de tot felul. Situaţia dublei apartenenţe, înauntru și afară asigură un contact filtrat dublu sistemic (sau plurisistemic) cu angajamentul artistic faţă de idee, subjugată realităţii și constrângerilor imediate și în același timp eliberată de soluţia salvatoare a unei arte qvasi-imateriale și ‘suspendate’ intelectual. Fidelitatea faţă de programul conceptual însoţește acţiunile lui Decebal Scriba, niciodată expandat către varii teritorii, niciodată blocat / ancorat într-o etapă de lucru doar pentru că este specifică unei decade, mereu într-o rafinată atacare a teritoriilor incerte, a semnului nonreductiv și o asumare a dimensiunilor separatoare. Sistemica de separaţie rezolvă un câmp problematic și o condiţie faţă de care Decebal Scriba are claritatea artistului conștient, nerezervat cu propriile graniţe.

***

DECEBAL SCRIBA (n. 8 Mai 1944, Braşov). Studii : UNA Bucureşti, 1973 ; ENSAD Paris, 1991. Este un artist care abordează mediile contemporane de lucru între care fotografia, instalaţia, performance-ul şi arta video fiind activ in zona conceptuală în care integrează preocupări pentru desen. A iniţiat împreună cu Nadina Scriba proiectul video document house pARTy, ediţiile I-II în anii 1987-1988 la Bucureşti. A expus în ţară începând cu 1974, participând la importante expoziţii de grup: Situaţie şiconcept, Atelier 35, Bucureşti, 1974/Spaţiul-Oglinda, Institutul de Arhitectură, Bucureşti, 1986 /Experiment în arta românească după 1960, Teatrul Naţional, Bucureşti, 1996. În perioada 1973-1988 participă la câteva proiecte internaţionale de mail-art, sau proiectul ecologic Messagio Terra, Milano, Italia, 1983. După 1990 a participat la expoziţiile When History Comes Knocking ; Romanian Art from the 80s and 90s in Close Up, curator Judit Anghel, Galeria Plan B, Berlin, 2011 şi The Poetics of Politics, curator Olivia Niţis, Galeria Propaganda, Varşovia, 2012. În 2015 la Victoria Art Center din Bucureşti are prima expoziţie personală. Lucrarile sale sunt prezente în colectii publice si particulare în Europa si Statele Unite. Trăieşte şi lucrează în Fontainebleau-Avon, Franţa din 1991.

Web: www.frequentlynowhere.com, galerie virtuala lansata în 2013 împreuna cu Iulian Mereuta (1943-2015).

 1. Galeria Calpe

Expoziţia: Secvenţe românești din arta contemporană– (în Dicţionarul de artă contemporană a lui Constantin Prut), orele 19.00 – 24.00

Muzica: Melopolis Art School, la orele 20.00 și 22.00

Lansare de carte– Iulia Herbil: Lebăda neagră/ Între mama și Dumnezeu la ora 20.30.

Performance la ora 22.30: ‘Everything is new’ – Distribuţia: Horia Săvescu, Alina Ștefan, Lavinia Urcan, Oana Vidoni. Muzica: Octavian Horvath, dramaturgia: Cornelia Iordache, costume: Dana Simionescu, visuals: Cristian Ienciu

 1. Galeria Mansarda – Facultatea de Arte și Design Timișoara

Facebook: Facultatea de Arte si Design – Timisoara

Bienala Internaţională de Artă Miniaturală Timișoara 2016

Pot fi vizitate galeriile aferente specializărilor, cu expoziţiile permanente, precum şi Galeria Mansarda care va găzdui Bienala Internaţională de Artă Miniaturală Timișoara 2016, eveniment de amploare, aflat anul acesta la cea de-a doua ediţie. Expoziţia reunește lucrările a peste 500 de artiști de pe patru continente, uniţi într-un scop comun, acela al creaţiei.

 1. Galeria Vitralia

Facebook: Galeria Vitralia

Vitraliile – Lumina Sufletului

Prezentare de tehnici pentru realizarea vitraliilor

Galeria Pro Armia

Piaţa Libertăţii- Casa Armatei, Timișoara

Orar: 10.00 – 21.00

Telefon: 0744 147 835

Email: anuntultimisoara@yahoo.com

Facebook: Galeria Pro Armia – Piata Libertatii

Expoziţie de pictură a artiștilor plastici din Asociaţia Romul Ladea, cu ocazia zilei de 9 Mai 2016 – Ziua Europei.

 1. Galeria Helios

 • Piaţa Victoriei, nr. 6, Timișoara
 • Orar: 12.00 – 22.00
 • Telefon: 0256 492 202
 • www.uapt.cjtimis.ro

Facebook: Galeria Helios

REALITATE ȘI ILUZE – expoziţia colectivă a artiștilor plastici profesioniști de etnie maghiară care trăiesc și crează în municipiul Timișoara este iniţiată și organizată în colaboare cu Filiala din Timișoara a UAPR se află la ceea de-a 21-a ediţie și va cuprinde lucrări de pictură, grafică, sculptură, foto-media, artă decorativă etc. Vor expune reprezentanţi de frunte ale generaţiilor succesive de la maiștri consacraţi, renumiţi până la tineri absolvenţi ai Facultăţii de Arte și Design din cadrul Universităţii de Vest din Timișoara. Pe simeze și stative își vor expune lucrările proaspete, de data recentă cc. 25/30 de creatori de frumos din inima Banatului. Și-au confirmat participarea: sculptorii Bela Szakats, Ștefan Kelemen, Rudolf Kocsis, Luigi St. Varga, Endre Farkas, Teophil Soltesy, Arnold Bute, graficienii Sandor Jakabhazi, Eniko Szucs, Janos Takacs, Eniko Kalman, pictorii Pavel Torony, Bela Tar, Patricia Iusztin Stanga, Ecatrina Neagu, Dalma Olah. Edith Torony, Ildiko Micota Marosan, textilista Hedy M-Kiss, bijutiera Marietta Pamfil etc.

La Consiliul Judeţean Timiș, etajul 1, în intervalul orar 09.00 – 17.00 (Bulevardul Revoluţiei din 1989 17, Timișoara) se poate vizita expoziţia ILUSTRATELE TIMPULUI, de asemenea organizată de către Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Timișoara. ILUSTRATELE TIMPULUI – expoziţie de grup a trei graficieni renumiţi din Ungaria Liviusz Gyulay (1937), Marcell Jankovics (1941) și Orosz Istvan (1957), calificaţi drept "clasici în viaţă" ai artei plastice contemporane din ţara vecină. Sunt graficieni, desenatori desăvârșiţi, care și-au fructificat talentul în mai multe domenii ale creaţiei artistice. Au publicat nenumărate volume beletristice și teoretice, albume de artă, monografii. Au scris scenarii și au regizat filme de animaţie, care au repurtat succese de răsunet fiind distine cu premii la prestigiose festivaluri internaţionale. Activitatea artistică complexă, opera lor valoroasă a fost recunoscută prin acordarea a nenumăratelor distincţii, premii, decoraţii, medalii și titluri. Toţi trei sunt membrii ai Academiei Ungare de Artă, care a sprijinit material și moral prezenţa la Timișoara cu o expoziţie de excepţie a celor trei graficieni, realizatori de filme de animaţie.

 1. Galeria Pygmalion, Casa Artelor-Curtea cu Castan

Facebook: Casa Artelor – Directia Judeteana pentru Cultura Timis

Galeria Pygmalion: Expoziţie personală Linda Saskia Menczel – Becoming/Devenire

Casa Artelor Curtea cu Castan (21.30 – 23.00): În noaptea muzeelor plasticiana Linda Saskia Menczel deschide o ușă simbolică spre propria creaţie și construiește o lucrare direct în faţa publicului. Astfel, privitorii pot descoperi întregul proces creator care atrage după sine nașterea unei opere de artă. Exerciţiul plastic live vine să completeze expoziţia semnată de aceeași plasticiană și găzduită de celelalte spaţii ale Casei Artelor: galeria Pygmalion și galeria Subterana.

Pag11

Pag22

 

afis Noaptea Muzeelor Timisoara 2016 mic2