Timişoara, exemplul Revoluţiei

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Timişoara, exemplul Revoluţiei
Fără categorie / 14 aprilie 2016 / Posted by Timisoara2021

,,Timişoara este exemplul Revoluţiei, trendul trebuie să continue”

Gabriel Aldea și Dan Ciulea, doi bloggeri clujeni de la CJx, proiect ce susţine candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021, au poposit – pentru trei zile – în Timișoara. Aflaţi din următorul interviu ce le-a plăcut cel mai mult la Timișoara și de ce sunt hotărâţi să revină cât mai curând.

 

Cum aţi descoperit Timișoara în timpul vizitei voastre?

Gabriel Aldea: Peste așteptări. De obicei, când nu cunosc sau urmează să merg undeva, nu caut prea mult, ci aștept să descopăr la faţa locului. După două zile de când suntem în Timișoara, pot să spun că este peste așteptări. Am descoperit un oraș foarte verde, un lucru ce ne lipsește nouă la Cluj. Aveţi multe parcuri și spaţii verzi și atât de frumos aranjate. Cred că nu am văzut în viaţa mea atâtea flori.

Dan Ciulea: Foarte tare chestia asta, cu atâtea spaţii verzi. Acest lucru m-a impresionat foarte mult. Nu știu ce fonduri aţi accesat, dar bravo vouă.

Gabriel Aldea: Chiar și unde suntem cazaţi. În faţa hotelului era un spaţiu cu iarbă și spuneam: ,,Uite, ăsta e singurul loc unde nu am văzut ca iarba să fie aranjată’’. Dimineaţă, la prima oră, era totul perfect. Mi-am dat seama că în două zile am văzut foarte multe, dar nu am văzut destule și mai aveam atâtea pe listă, pe care va trebui să le lăsăm pe data viitoare. Iar asta doar în oraș.

Dan Ciulea: Nu am apucat să vedem tot și nici nu o să apucăm. În drumul spre Cluj o să ne oprim la Cramele Recaș.

Gabriel Aldea: Ne-a plăcut foarte mult arta stradală, îmi plac muralele și am văzut multe prin oraș. La Cluj lipsește chestia asta. Am văzut în multe capitale culturale că au zona asta dezvoltată și e încurajată de autorităţi. De exemplu, în Salonic. Când am fost anul trecut, am văzut peste tot pe clădiri… Primăria susţine artiștii și le dă bani să facă murale. Nu îi amendează.

Dan Ciulea: Au făcut concurs de idei pentru fiecare spaţiu separat, cine a câștigat concursul respectiv a fost plătit ca să facă treabă.

Gabriel Aldea: Și statuile, și scaunele ce sunt puse random. Foarte catchy. Mai ales pentru turiști. Am înţeles că aţi suferit vreo doi ani până s-au finalizat lucrările. Și noi am fost revoltaţi, anul trecut, când întreg orașul a fost un șantier, iar acum lumea spune: ,,Ce frumos e, totul e asfaltat’’.

Ce are Timișoara și nu are Clujul sau ce are Clujul și nu are Timișoara?

Gabriel Aldea: Cam tot ce am zis până acum. Ce ne-a impresionat aici și, în același timp, ducem noi lipsă. Ce are Clujul? Mai multă viaţă, mai multă activitate. Aici mi s-a părut mai lejer și pe stradă, și în trafic. La noi s-a aglomerat un pic, se simte.

Dan Ciulea: Nu neapărat agitaţia de zi cu zi, ci agitaţia de viaţă. Că vrei să te duci într-un club, că vrei să mergi la teatru. E viu orașul, mult mai viu. Clujul e mai viu decât Timișoara. Sau cel puţin așa îl simţim noi.

Gabriel Aldea: Și localurile… Când ne-am plimbat am văzut multe, dar nu le-am văzut așa pline ca la Cluj.

Azi în Timişoara, iar mâine…

Gabriel Aldea: Prin Europa, avem traseul până la finalul lunii august. O să mergem prin şase oraşe şi vom mai trece prin Timişoara în luna iulie, pentru că mergem la Novi Sad, la festivalul EXIT.  Nu am mai fost prin această zonă a României şi cu siguranţă o să mai venim.

Dan Ciulea: Ne-a plăcut şi drumul, am venit rapid.

Ce vă place cel mai mult la Timişoara?

Gabriel Aldea: Pe lângă spaţiile verzi, aţi rezolvat problema cu privire la curăţarea Begăi. La Cluj nu se face nimic cu Someşul nostru. Orice oraş străbătut de o apă este de zece ori mai frumos decât altul. Apă, promenadă, bărcuţe… Am văzut că voi aţi făcut şi mai aveţi în plan să faceţi multe lucruri. Spaţiile sunt mai largi între clădiri, te poţi bucura de tot ce s-a construit.

Dan Ciulea: Oamenii au fost prietenoşi. Mi-ar plăcea să avem mai multe spaţii verzi, mai mulţi artişti stradali şi murale, mai multă deschidere în această zonă. Timişoara este peste Cluj din punct de vedere arhitectural.

Care este primul lucru ce vă vine în minte referitor la Timișoara?

Gabriel Aldea: Festivalul PLAI

Dan Ciulea: Greu de zis, cred că Festivalul de Jazz.

Ce mesaj le transmiteţi timişorenilor?

Dan Ciulea: Să se implice activ în dezvoltarea oraşului. Am observat că omul de rând presupune că nu poate face nimic pentru oraş. Sunt un om de rând şi am făcut un proiect pentru Cluj, un festival care este la a doua ediţie. Sunt convins că şi în Timişoara sunt oameni deschişi care vor să facă lucruri frumoase. Vreau să se întâmple în toată ţara. Dacă se întâmplă în Timişoara, Iaşi, atunci se va întâmpla şi în Caraş. Un lucru bun ce l-am văzut în Bucureşti se referă la existenţa unui număr mare de asociaţii; sunt organizate activităţi micuţe.

Gabriel Aldea: Timişoara este exemplul Revoluţiei, deci trebuie ca trendul să continue. Cred că trebuie depăşit stadiul de a te plânge şi de a nu face nimic. Nu trebuie să vină cineva să îţi schimbe traiul, ţi-l faci singur.

12999446_1744678835819164_576675454_o
13023415_1744673029153078_1330509048_n