Timişoara 2021- oraş candidat ECoC 2021

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Timişoara 2021- oraş candidat ECoC 2021
Fără categorie / 26 octombrie 2015 / Posted by Timisoara2021
14 oraşe din România concurează pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu: „Numărul mare al orașelor candidate demonstrează conștientizarea actului cultural ca instrument al creșterii economice și al dezvoltării.”

S-a încheiat o etapă importantă în procesul de depunere și acceptare a candidaturilor pentru obţinerea titlului de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. În urma analizării documentaţiei depuse, au fost acceptate candidaturile orașelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş. Eligibilitatea dosarelor de candidatură ale orașelor mai sus-amintite a fost validată de experţii Comisiei Europene.

Reuniunea de preselecţie, în urma căreia juriul european va întocmi o listă scurtă a orașelor candidate, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2015. În prima jumătate a lunii noiembrie vor fi publicate informaţii suplimentare despre agenda reuniunii și planificarea prezentării candidaturilor de către orașele candidate.

Referitor la acest proces, ministrul Culturii, domnul Ionuţ Vulpescu, a făcut următoarele precizări: „Suntem plăcut surprinși de interesul manifestat de autorităţile locale, de cetăţenii orașelor care și-au depus candidatura. Numărul mare al orașelor candidate demonstrează succesul de care această iniţiativă se bucură în România, precum și faptul că diversitatea culturală deţine un rol fundamental în crearea proiectului european. Interesul pentru cultură are și o componentă pragmatică, de care nu putem să nu ne bucurăm: se conștientizează astfel faptul că actul cultural devine tot mai mult un instrument al creșterii economice, al dezvoltării și generează prosperitate.

Felul în care au reacţionat cetăţenii, mobilizarea diverselor instituţii, conlucrarea lor pentru întocmirea proiectelor fiecărui oraș, toate acestea sunt un atu pentru dezvoltarea lor viitoare. Experienţa căpătată acum, ideile promovate, proiectele întocmite, pot fi folosite pentru generarea unor noi proiecte culturale, pe care Ministerul Culturii va fi bucuros să le susţină.

Sunt convins că numărul mare de candidaturi va fi urmat de acţiuni practice, concrete, în susţinerea proiectelor fiecărei comunităţi în parte, care să dovedească seriozitatea lor”.

Reamintim faptul că Ministerul Culturii a susţinut şi susţine în mod echidistant candidaturile tuturor celor 14 oraşe participante şi va asista oraşul care va câştiga competiţia în organizarea şi desfăşurarea programului de evenimente, a proiectelor şi iniţiativelor menite să dea conţinut concret statutului de Capitală Europeană a Culturii 2021.

De asemenea, Ministerul Culturii salută iniţiativa municipalităţilor participante şi gradul înalt de profesionalism al echipelor de proiect, care a făcut ca un număr atât de mare de oraşe să ajungă în competiţia oficială. O asemenea implicare e benefică pentru cultură şi pentru comunităţile locale şi transmite societăţii un mesaj important, şi anume valoarea de motor al dezvoltării pe care o poate avea cultura în societatea românească.

Preluat de pe: http://www.capitalaculturala2021.ro/noutati_doc_20_14-orase-din-romania-concureaza-pentru-a-deveni-capitala-europeana-a-culturii-in-2021_pg_0.htm

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul