Concluzii ale Conferinţei Internaţionale a Culturilor Dunărene, ediţia a 3-a

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Concluzii ale Conferinţei Internaţionale a Culturilor Dunărene, ediţia a 3-a
Fără categorie / 27 iunie 2015 / Posted by Timisoara2021

Între 24 și 26 iunie 2015, la Timișoara, a avut loc Conferinţa Internaţională a Culturilor Dunărene, un eveniment menit să aducă laolaltă oameni din spaţiul cultural dunărean pentru a găsi și implementa împreună soluţii de dezvoltare culturală.

Discuţiile au început joi, 25 iunie, în sala multifuncţionala a Consiliului Judeţean Timiș, evenimentul beneficiind de prezenţa, printre vorbitori, a unor personalităţi marcante ale vieţii politice, sociale și economice din Timișoara, România și alte ţări dunărene, dintre care îi amintim pe: Nicolae Robu – Primarul Municipiului Timișoara, Joachim Uhlmann – Ministerul pentru Știinţă, Cercetare și Arte al Landului Baden-Württemberg, Ioan Holender – Director artistic al Festivalului Internaţional George Enescu, Adrian Cioroianu – Decanul Facultăţii de Istorie, Universitatea București, Victor Neumann – Universitatea de Vest din Timișoara și Directorul Muzeului de Artă Timișoara, Jordi Baltà – Expert Comitetul pentru Cultură, Orașele Unite și Guvernele Locale, Peter Langer – Coordonator General al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene și Simona Neumann – Director Executiv, Asociaţia Timișoara – Capitală Culturală Europeană.

„În opinia mea, românii au o relaţie ciudată cu Dunărea: știm că ne aparţine și totuși, ne uităm la ea de parcă ar fi undeva în afara noastră. […] Dunărea rămâne un loc excelent pentru progres. Primul pas ar fi să ne întoarcem cu faţa și mintea către fluviu – acest fluviu care ne-a unit chiar și atunci când credeam că suntem separaţi.”, a spus Adrian Cioroianu în discursul său.

Atelierele de lucru din cadrul Conferinţei Internaţionale a Culturilor Dunărene au pus problema finanţării și rentabilităţii business a evenimentelor culturale. Participanţii și vorbitorii atelierelor au discutat intens despre dezvoltarea economică a industriilor creative, au oferit soluţii reale artiștilor, directorilor de instituţii culturale sau proprietarilor de galerii de artă pentru a crește componenta antreprenorială și de afaceri a ramurii din artă pe care o reprezintă. Discuţiile au mai dezbătut și contextul regional al multiculturalităţii ce descrie fiecare oraș dunărean sau implicarea comunităţii în proiecte culturale sustenabile în orașele pe care le reprezintă. Au avut loc trei sesiuni de lucru, după cum urmează: Casa culturilor dunărene, Industriile creative – oportunităţi de angajare și dezvoltare culturală în spaţiul dunărean, Rolul culturii în dezvoltarea sustenabilă a orașelor.

Joachim Uhlmann – Ministerul pentru Știinţă, Cercetare și Arte al Landului Baden-Württemberg, a vorbit despre colaborările cu artiști și instituţii culturale din România, care au crescut din 2004 până în prezent. „Ne place să călătorim și să învăţăm. Cooperările sunt importante pentru a asimila alte stiluri artistice; pe lângă asta, ne ajută să punem sub semnul întrebării ce am făcut și ce facem, iar astfel să evoluăm.”

Thomas Emmerling – EUROART Foundation Luxemburg, a atras atenţia asupra unor aspecte importante, care trebuie luate în seamă atunci când se vorbește despre rentabilitatea și dorinţa de diseminare a artei: „Cultura nu are menirea de a face bani, ea e menită să facă societatea să se miște. Conferinţe ca aceasta la care tocmai am participat au rolul de a pune umărul în aflarea unei direcţii de business, dar, mai mult decât atât, au misiunea de a mijloci crearea de noi evenimente culturale.”

În data de 26 iunie au fost prezentate concluziile conferinţei, în prezenţa Simonei Neumann şi a lui Joachim Uhlmann, care au răspuns întrebărilor venite din partea presei şi a participanţilor.

„S-au discutat proiecte de colaborare concrete din domeniile arheologiei, artei și teatrului. Asociaţia Timișoara – Capitală Culturală Europeană a semnat chiar azi un acord de colaborare cu Novi Sad, de asemenea oraș candidat la Capitală Culturală Europeană. Acest acord este foarte valoros pentru noi, atât din punct de vedere regional cât și pentru proiectul de candidatură la CCE. Printre criteriile de selecţie se regăseşte și modul în care orașele candidate colaborează, iar Timișoara și Novi Sad urmează să se întâlnească pentru a discuta și implementa câteva proiecte pe care deja le-am identificat. „, a subliniat Simona Neumann.

Concluzia lui Joachim Uhlmann despre conferinţă a fost scurtă, cuprinzătoare și clară: „Din punctul meu de vedere, focusul trebuie să se axeze pe muncă. Proiectele discutate aici vor avea un sens doar dacă, ulterior, muncim cu toţii la ele. Cred că avem nevoie de mai multe conferinţe de un asemenea succes, la care să discutăm și mai apoi să muncim cu toţii pentru ceea ce ne dorim să obţinem”.

La ediţia a treia a Conferinţei Internaţionale a Culturilor Dunărene au participat 150 de persoane, atât la dezbaterile din timpul zilei, cât și la programul cultural propus de organizatori, care a inclus vernisaje, spectacole de teatru sau lansări de carte.

Cea de-a patra ediţie a conferinţei se va desfășura anul viitor, în 2016, la Ruse. Fiecare oraș care a găzduit această conferinţă (Novi Sad, Ulm și Timișoara) va prezenta, în cadrul acesteia, o propunere de proiect artistic care să se desfășoare în spaţiul dunărean.

Alte detalii şi informaţii la zi despre activităţile ATCCE şi candidatura la titlul de Capitală Europeană a Culturii pot fi găsite pe site (www.timisoara2021.ro), Facebook (www.facebook.com/timisoara2021eu) și Instagram (www.instagram.com/timisoara2021).

Album foto Conferinţă

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul