Salvador Dali – Victoria/Cucerirea iraţionalului la Muzeul de Artă Timişoara

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Salvador Dali – Victoria/Cucerirea iraţionalului la Muzeul de Artă Timişoara
Fără categorie / 12 iunie 2015 / Posted by Timisoara2021

Salvador Dali este unul dintre cei mai celebri creatori ai artei universale din toate timpurile, creaţiile căruia impresionează prin stilul inconfundabil (bazat pe noi mijloace de creaţie) rezultat din combinaţia dintre tehnică și imaginatie, prin diversitatea temelor și originalitatea simbolurilor. Exponent de vîrf al suprarealismului, Dali a fost pasionat de literatură, îndelung preocupat să ilustrze cîteva dintre operele literaturii universale.

Expoziţia Salvador Dali intitulată „Victoria/Cucerirea iraţionalului” conţine peste două sute de gravuri originale, o sută dintre acestea reprezentînd ilustraţiile la opera „Divina Commedia” de Dante Alighieri. Ilustraţiile ar fi trebuit să însoţească ediţia aniversară a operei literare celebrînd 700 de ani de la nașterea lui Dante. Ele au fost  comandate de guvernul Italiei și respinse de publicul italian.

Opera lui Dante Alighieri cu ilustraţiile lui Salvador Dali a fost tipărită la Editura Les Heures Claires din Paris în anii 1960-1963. Toţi cititorii imaginilor vor recunoaște în amintitele ilustraţii preocupările și trăirile spiritual-intelectuale ale artistului, singularitatea interpretărilor, înţelesul propriu conferit celor trei lumi ale „Vieţii de apoi”, Infernul, Purgatoriul și Paradisul. Ilustraţiile reprezintă un fragment relevant din impresionanta creaţie a lui Salvador Dali.

Acuarelele lui Salvador Dali au fost transpuse în gravură de Raymond Jacquet și Jean Taricco, faimoși gravori în lemn care au lucrat sub directa supraveghere a artistului. Editorii cărţii au fost Joseph Forét și Jean Estrade.

Piesele provin din colecţia Dr. Heinz Ess și sînt expuse pentru întîia oară în Muzeul de Artă din Palatul Baroc din Timișoara mulţumită cooperării cu Euro Art Luxemburg și cu domnul Thomas Emmerling. Expoziţia va fi deschisă în perioada 14 iunie-14 iulie 2015.

Sînt convins că publicul va ști să aprecieze importanţa exponatelor, descoperind multiplele convergenţe dintre literatură, istorie, spiritualitate și arte, identificînd măreţia unei creaţii care a marcat și va continua să marcheze din ce în ce mai mult cultura europeană, redînd înţelesul ei autentic, acela intercultural și transfrontalier.

Victor NEUMANN

Director al Muzeului de Artă Timișoara

afis