Ministerul Culturii a lansat competiţia Capitală europeană a culturii pentru anul 2021

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Ministerul Culturii a lansat competiţia Capitală europeană a culturii pentru anul 2021
Fără categorie / 5 ianuarie 2015 / Posted by Oana Grimacovschi

 ”Cultura nu este o simplă consumatoare de fonduri, ci este capabilă să producă dezvoltare locală și regională, contribuie la crearea de locuri de muncă și la o viaţă europeană, mai bună din toate punctele de vedere pentru cetăţenii acestei ţări. Din acest moment, avem la dispoziţie șase ani să pregătim orașul câștigător din România pentru a deveni o veritabilă capitală culturală a Europei în 2021” – a declarat Hegedüs Csilla, viceprim-ministru, ministrul culturii la evenimentul de lansare pentru orașele din România a concursului pentru obţinerea titlului de Capitală europeană a culturii.

La conferinţa de presă referitoare la această importantă competiţie europeană deschisă tuturor orașelor din România, au fost prezente, alături de ministrul culturii, Iulia Deutsch, şef-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene în România și Nadia Tunsu, directorul Direcţiei de Relaţii Internaţionale și Afaceri Europene din cadrul Ministerului Culturii.

Ministrul culturii a făcut referire la experienţa din 2007 a orașului Sibiu, care prin obţinerea acestui titlu a beneficiat de importante alocări de fonduri pentru dezvoltare, devenind un oraș de nivel european. ”Această acţiune are o semnificaţie majoră, fiindcă întărește sentimentul nostru de apartenenţă la un spaţiu comun european, fiindcă patrimoniul nostru, într-adevăr, face parte din patrimoniul comun european, așa cum și artiștii, creatorii noștri sunt deja foarte vizibili și cunoscuţi în spaţiul cultural european. Însă, nu trebuie să uităm nici impactul social sau cel economic pe care îl are statutul de capitală culturală europeană” – a mai spus ministrul, remarcând și faptul că în anul 2021 orașul câștigător din România va purta titlul alături de un oraș din Grecia, conform unui calendar european prestabilit.

”Ministerul va organiza o competiţie corectă, transparentă, care nu va favoriza niciun oraș. Îmi doresc ca cel mai bun să câștige, pentru a purta cu mândrie numele ţării noastre pe scena Uniunii Europene! Le doresc mult succes orașele candidate” – a mai spus Hegedüs Csilla specificând și faptul că Ministerul Culturii va avea în scurt timp un secretar de stat a cărui sarcină exclusivă va fi derularea acestei acţiuni europene în România.

Importanţa acţiunii Capitalele europene ale culturii o arată și un studiu comandat de Comisia Europeană care demonstrează că sumele alocate sunt recuperate cu un profit de şase ori mai mare decât investiţia. Avantajele acestei iniţiative sunt multiple din punct de vedere cultural, economic și social” – a subliniat Iulia Deutsch, şef-adjunct al Reprezentanţei Comisiei Europene în România, adăugând și faptul obiectivul Comisiei este protejarea și promovarea diversităţii culturilor din Europa, pe lângă evidenţierea trăsăturilor comune a culturilor și stimularea contribuţiei culturii la dezvoltarea pe termen lung a orașelor.

Ministerul Culturii deţine atribuţii importante în derularea acestei acţiuni de nivel european – a precizat la conferinţa de presă Nadia Tunsu,  directorul Direcţiei de Relaţii Internaţionale și Afaceri Europene din cadrul Ministerului Culturii. ”Ministerul face public apelul pentru depunerea candidaturilor, regulamentul de procedură şi ghidul pentru pregătirea oraşelor, toate în versiune bilingvă. Totodată, instituţia noastră asigură vizibilitatea maximă a sesiunii de informare din 16 februarie 2015 pentru ca toate oraşele interesate să poată asigura participarea.  Noi suntem organizatorii întâlnirilor de selecţie și preselecţie, în strânsă colaborare cu Comisia Europeană, iar pe lângă acestea suntem responsabili și pentru aspectele de logistică și informare publică” – a precizat Nadia Tunsu.

Ministrul culturii a prezentat succint și calendarul acţiunii stabilit în conformitate cu Decizia nr. 445/2014/UE a Parlamentului European și a Consiliului. Astfel, orașele care doresc să obţină titlul de Capitală europeană a culturii vor avea la dispoziţie zece luni de pregătire a candidaturii, urmând ca acestea să-și trimită dosarele la Ministerul Culturii până la data de 10 octombrie 2015, conform apelului pentru depunerea candidaturilor. Pe 16 februarie 2015 va fi organizată o sesiune de informare, cu participarea Comisiei Europene, a cărei misiune este de a răspunde întrebărilor adresate de reprezentanţii orașelor și de a prezenta criteriile de selecţie. După expirarea termenului de depunere a candidaturilor (10 Octombrie 2015), vor avea loc două întâlniri ale juriului: de pre-selecţie și de selecţie, selecţia finală urmând să fie organizată în jurul lunii august 2016. După stabilirea unei liste restrânse a oraşelor, juriul european va efectua vizite la faţa locului, iar desemnarea formală a orașului câștigător se va face până la sfârșitul anului 2016. Între nominalizarea oficială și anul deţinerii titlului, juriul – alcătuit din 10 membri numiţi de Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul Uniunii Europene și Comitetul Regiunilor şi doi specialiști din partea  Ministerului Culturii –  va efectua o monitorizare a orașului câștigător, pentru a evalua dacă acesta își respectă angajamentele asumate.

În cadrul conferinţei de presă fost prezentat site-ul www.capitalaculturala2021.ro, care va fi actualizat treptat. În această etapă iniţială au fost postate primele documente: apelul pentru lansarea Competiţiei, Regulamentul de procedură şi ghidul pentru oraşele care se pregătesc pentru depunerea candidaturii, urmând ca in viitor să fie postat și un ghid de autoevaluare a orașelor, precum și alte documente și informaţii de interes. Totodată, secţiunea Calendar va fi actualizată periodic, iar celor interesaţi este recomandată să o verifice cu  regularitate pentru noi informaţii.

Sursa: http://www.cultura.ro/articol/714

 

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul