Timisoara 2021 prezentă la cea de-a doua ediţie a Conferinţei internaţionale pentru cultură a regiunii dunărene intitulată Dunărea – Fluviul Cultural al Europei

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Timisoara 2021 prezentă la cea de-a doua ediţie a Conferinţei internaţionale pentru cultură a regiunii dunărene intitulată Dunărea – Fluviul Cultural al Europei
Fără categorie / 7 mai 2014 / Posted by Iozefina Tudor

rp_unnamed-300x211.jpgÎn perioada 5-6 mai 2014 s-a desfășurat la Novi Sad, Serbia, cea de-a doua ediţie a Conferinţei internaţionale pentru cultură a regiunii dunărene reunind  peste 130 de specialiști din 14 ţări din bazinul dunărean.

În deschiderea evenimentului au rostit cuvinte de întâmpinare: domnul Miloš Vučević – primarul orașului Novi Sad, domul Johanes Hahn – comisarul european pentru Politici Regionale, domnul Joachim Uhlmann – directorul Departamentului de Cercetare și Artă din cadrul Ministerului Știinţei Baden-Wűrttemberg, domnul Ivo Gönner – primarul orașului Ulm și președinte al Consiliului Orașelor și Reginunilor Dunărene,  domnul Peter Langer – coordonator general al Consiliului Orașelor și Regiunilor Dunărene și director al Academiei Dunărene Europene din Ulm, domnul Márton Méhes – directorul Clusterului Cultural al Dunării din Viena și domnul Andrej Fajgelj – directorul Centrului Cultural din Novi Sad.

Conferinţa a fost structurată pe două sesiuni tematice paralele. Prima, intitulată  Capitale culturale europene – experienţe și planuri de viitor, a avut ca invitaţi reprezentanţi din șase orașe aparţinând regiunii dunărene, între care trei orașe foste capitale culturale europene: Linz 2009, Pécs 2010 și Košiće 2013 și trei orașe aspirante la prestigiosul titlu: Veliko Trnovo 2019, Timișoara 2021 și Novi Sad 2021. Discuţiile s-au axat pe experienţele acestor orașe atât în procesul pregătirilor pentru câștigarea titlului cât și în etapa de implementare. Candidatura Timișoarei a fost prezentată de doamna Simona Neumann, director executiv al Asociaţiei Timișoara Capitală Culturală Europeană. Dezbaterile au fost moderate de domnii Méhes Márton și Tamás Szalay, directorul artistic, respectiv directorul executiv al programului Pécs Capitală Culturală Europeană în 2010.

Cea de-a doua sesiune, intitulată Evenimente și contacte dunărene – contribuţii la conceptul identităţii dunărene, a avut ca subiect principal festivalurile dunărene, o îmbinare între tradiţie și modernism și importanţa menţinerii legăturilor instituţionale, a relaţiilor transfrontaliere și a colaborărilor artisitice între ţări. Dezbaterea a fost moderată de domnul Peter Langer, fondator și director al Festivalului Internaţional Dunărean din Ulm/Neu-Ulm.

A doua zi a conferinţei a fost dedicată prezentării rezultatelor dezbaterilor din cadrul atelierelor de lucru și adoptării declaraţiei comune de la Novi Sad cu titlul: Împreună construim casa culturilor europene dunărene.

La propunerea doamnei Simona Neumann, următoarea ediţie a conferinţei se va desfășura la Timișoara, în anul 2015.

Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării este un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei UE.