Încă o premieră naţională la Timișoara: opera rock simfonică Meșterul Manole

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Încă o premieră naţională la Timișoara: opera rock simfonică Meșterul Manole
Fără categorie / 27 noiembrie 2013 / Posted by Iozefina Tudor

mmConcert extraordinar pe scena sălii Capitol din Timișoara, sâmbătă, 30 noiembrie.Vom asista la premiera Operei Rock-Simfonic — „Meşterul Manole”. Membru al grupului Phoenix, Josef Kappl şi-a asumat cu curaj şi credinţă compunerea unei opere în concert, cu un subiect deosebit, ales dintre baladele şi legendele poporului nostru.

La fel ca şi Mioriţa sau Toma Alimoş, Meşterul Manole este o capodoperă a poetului anonim, transmisă din generaţie în generaţie pe cale orală, existând peste 150 de variante. Varianta pe care o cunoaştem se datorează poetului Vasile Alecsandri, care, pe lângă alte celebre legende şi balade, a cules-o şi a adăugat-o în volumul său Poezii populare. Astfel, memoria ancestrală s-a conservat în formă cultă. Motivul principal, scopul estetic al baladei este sacrificiul, cel care asigură faptul că orice construcţie are nevoie de un atare gest pentru a rezista. Creatorii de proiecte umane importante înţeleg foarte bine această idee, pentru că într-un fel sau altul şi ei sacrifică sau se sacrifică pentru realizarea unor ţeluri înalte.

Reamintim că opera, aşteptată cu interes, a fost compusă de Josef Kappl, libretul aparţine lui Victor Cârcu, iar regia muzicală inginerului Florin Tudor. În distribuţie — mezzosoprana Mihaela Ispan şi baritonul Dan Patacă. Invitaţi speciali — Mircea Baniciu şi Ovidiu Lipan „Ţăndărică”.
Îşi dau concursul Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Banatul” şi corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea.
Conducerea dirijorală aparţine maestrului Radu Popa.

Sursa articolului

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul