Un oraș în evoluţie. Locul în care a izbucnit Revoluţia împotriva comunismului

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Un oraș în evoluţie. Locul în care a izbucnit Revoluţia împotriva comunismului
Fără categorie / 31 octombrie 2013 / Posted by Timisoara2021

rp_unnamed-300x211111.jpgMunicipiul Timişoara este cel mai mare oraş din vestul ţării şi cel mai important centru de dezvoltare economică din regiune. În viitorul apropiat, are şansa de a se relansa și revigora prin cultură, din postura unei Capitale Europene a Culturii.

Pentru proiectul candidaturii va fi evidenţiat faptul că Timişoara este cel mai progresist oraş al României. O dovedesc zecile de premiere şi inovaţii tehnologice create de specialişti în diverse domenii, de-alungul timpului. Timişoara a fost primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric (1884) şi tot aici a circulat primul tramvai electric din România (1899). Este oraşul cu cea mai întinsă arie protejată de monumente istorice din România: peste 14.000 de clădiri de patrimoniu formează un spaţiu unic, care găzduieşte  o moştenire arhitecturală impresionantă, a diferitelor comunităţi etnice care şi-au lăsat amprenta culturală aici.

Toleranţa şi buna înţelegere sunt alte două trăsături definitorii pentru Timişoara: 29 de etnii şi 17 culte religioase trăiesc în armonie şi înţelegere.

Timişoara este un puternic centru multicultural, în care anual se desfăşoară peste 60 de evenimente de prestigiu, sub egida unor instituţii şi organizaţii culturale de marcă. Teatre, filarmonică, operă, muzee, galerii de artă, centre culturale, biblioteci, organizaţii şi fundaţii întregesc reţeaua culturală a oraşului. Alte premiere semnificative sunt apariţia primului ziar din România (1771), prima bibliotecă publică de împrumut cu sală de lectură din Imperiul Austriac (1815), Johann Strauss fiul a concertat aici, pentru prima oară în afara Vienei (1847).

Timişoara este şi astăzi singurul oraş european care are trei teatre de stat în trei limbi naţionale, care funcţionează în aceeaşi clădire – Palatul Culturii. În acelaşi timp, este oraşul Hertei Muller, al lui Ioan Holender, al lui Johnny Weismuller, al trupei Phoenix.

Timişoara mai este şi primul oraş liber de comunism din România, datorită curajului sutelor de mii de timişoreni care au ieşit în stradă în decembrie 1989 şi au înfruntat dictatura lui Nicolae Ceauşescu.

Având în vedere tradiţia şi inovarea, dimensiunea europeană, cooperarea şi buna înţelegere, Timişoara acceptă provocarea de a transforma oraşul prin cultură prin deţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021.