Timișoara este un exemplu pentru Europa

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Timișoara este un exemplu pentru Europa
Fără categorie / 31 octombrie 2013 / Posted by Timisoara2021

piata-victoria-timisoaraNu există district în toată Europa în care etniile să fie atât de amestecate ca în Banat„, scria secolul trecut istoricul şi politicianul englez R.W.Seton Watson în lucrarea sa ,,Europe in the Melting Pot”.

Amestecul etnic rezultat din jocul istoriei a fost uluitor: la 1918, cea mai mare comunitate era cea germană, urmată de maghiari, români, evrei, sârbi şi multe alte comunităţi mai mici, precum bulgari, slovaci, croaţi, cehi, sloveni, polonezi etc. Cifrele şi raporturile procentuale sunt azi mult schimbate, însă aspectul multietnic al oraşului persistă. Diversitatea de etnii, culturi şi confesiuni a dus şi la interesante şi numeroase interferenţe culturale, care fac şi azi deliciul vizitatorilor – fie ei români sau străini.

Efectele acestui mix de etnii au făcut, în timp, ca aici să fie singurul oraș din România în care funcţionează trei teatre de stat în trei limbi naţionale: Teatrul Naţional Timișoara, Teatrul German de Stat și Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, aici se regăsește cel mai mare Corp Consular din România, există învăţământ preuniversitar în numeroase limbi străine: germană, maghiară, sârbă, engleză, franceză, italiană, există centre culturale ale Franţei şi Germaniei, semn al deschiderii sale către Europa. Proiectele culturale pe care acestea le dezvoltă promovează pe de o parte limba şi cultura ţărilor pe care le reprezintă, iar pe de altă parte sprijină cooperarea culturală internaţională prin intermediul evenimentelor pe care le organizează.

Datorită tradiţiei multiculturalităţii, Timișoara a devenit după 1990 atractivă pentru numeroase companii străine care au găsit aici o comunitate deschisă către cunoaștere, cu abilităţi multilingvistice, flexibilă din punct de vedere al colaborării cu alte ţări. În 2013, Timișoara a fost prima recomandare într-un top al publicaţiei Forbes privind  orașele în care merită să începi o afaceri.

 

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul