Foste și viitoare Capitale Culturale Europene

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Foste și viitoare Capitale Culturale Europene
Fără categorie / 31 octombrie 2013 / Posted by

248477-steag-ueTitlul de „Capitală culturală europeană” a fost conceput pentru a sprijini apropierea între popoarele Europei. Aceasta a fost ideea care a stat la baza lansării lui, în iunie 1985, de către Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene, la iniţiativa doamnei Melina Mercouri. Datorită numărului mare de vizitatori pe care i-a atras, titlul a câștigat din ce în ce mai multă notorietate în Europa și are un impact cultural și socioeconomic remarcabil.

Începând cu 1985, peste 35 de orașe au fost desemnate Capitale culturale europene, de la Stockholm la Genova, de la Atena la Glasgow și de la Cracovia la Porto. De-a lungul anilor, acest eveniment a evoluat fără a pierde din vedere principalul său obiectiv: acela de a pune în evidenţă bogăţia și diversitatea culturilor europene și a caracteristicilor lor comune, de a promova o mai bună cunoaștere reciprocă între cetăţenii europeni și de a încuraja un sentiment al apartenenţei la aceeași comunitate „europeană”.

Pregătirea unei Capitale Culturale Europene este o oportunitate pentru oraşul candidat de a se dezvolta în plan cultural, social şi economic, procesul contribuind la dezvoltarea urbană, a industriilor creative şi la promovarea imaginii oraşului respectiv pe plan internaţional. Statutul de Capitală Culturală Europeană generează sute de lucrări de construcţie şi restaurare, sute de evenimente culturale în anul în care orașul respectiv deţine titlul, servicii pentru toate acestea şi, implicit, noi locuri de muncă, intrarea oraşului în topul destinaţiilor turistice. Cu alte cuvinte, titlul conferă oraşului posibilitatea modernizării infrastucturii, a atragerii de noi investiţii, a dinamizării imaginii oraşului şi a întregii regiuni.

România va avea o Capitală Culturală Europeană în anul 2021, iar orașul partener va fi din Grecia.

În 2013, au fost Capitale Culturale Europene Marsilia (Franţa) și Kosice (Slovacia). În anul 2014, titlul este deţinut de Riga, oraș din Letonia, și de Umea, oraș din Suedia.

Află aici care au fost până au acum Capitalele Culturale Europene și care vor fi în anii următotori.

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul