Nicolae Robu – primarul Municipiului Timișoara

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Nicolae Robu – primarul Municipiului Timișoara
Fără categorie / 19 martie 2013 / Posted by

Nicolae-ROBU-Timisoara

Municipiul Timişoara este cel mai mare oraş din vestul ţării şi cel mai important centru de dezvoltare economică din regiune. În acelaşi timp societatea civilă este deosebit de activă şi implicată şi din acest motiv este primul oraş din România care şi-a anunţat, încă din 2010 intenţia de a fructifica oportunitatea de relansare a oraşului prin cultură, oferită de titlul Capitală Europeană a Culturii.

În vara anului 2011, printr-o mobilizare exemplară a actorilor locali ce reprezintă nu doar mediul cultural ci şi pe cel de afaceri, organizaţii neguvernamentale şi personalităţi locale, s-au derulat întâlnirile de planificare şi adunarea constitutivă a Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană. Vă rog să vă imaginaţi dezbaterile la care au participat peste o sută de persoane animate de dorinţa ca Timişoara să revină în forţă pentru a-şi afirma destinul european.

Timişoara a fost primul oraş din Europa cu străzile iluminate electric (1884) şi tot aici a circulat primul tramvai electric din România (1899). Este oraşul cu cea mai întinsă arie protejată de monumente istorice din România: peste 14.000 de clădiri de patrimoniu formează un spaţiu unic, care găzduieşte  o moştenire arhitecturală impresionantă, a diferitelor comunităţi etnice care şi-au lăsat amprenta culturală aici.

Toleranţa şi buna înţelegere sunt alte două trăsături definitorii pentru Timişoara: 29 de etnii şi 17 culte religioase trăiesc în armonie şi înţelegere.

Timişoara este un puternic centru multicultural, în care anual se desfăşoară peste 60 de evenimente de prestigiu, sub egida unor instituţii şi organizaţii culturale de marcă. Teatre, filarmonică, operă, muzee, galerii de artă, centre culturale, biblioteci, organizaţii şi fundaţii întregesc reţeaua culturală a oraşului. În acest domeniu, alte premiere semnificative din cele peste 1.000 sunt apariţia primului ziar din România (1771), prima bibliotecă publică de împrumut cu sală de lectură din Imperiul Austriac (1815), Johann Strauss fiul a concertat aici, pentru prima oară în afara Vienei (1847)

Timişoara este şi astăzi singurul oraş european care are trei teatre în trei limbi naţionale, care funcţionează în aceeaşi clădire – Palatul Culturii. În acelaşi timp, este oraşul Hertei Muller, al lui Ioan Holender, al trupei Phoenix.

Timişoara mai este şi primul oraş liber de comunism din România, datorită curajului sutelor de mii de timişoreni care au ieşit în stradă în decembrie 1989 şi au înfruntat dictatura lui Nicolae Ceauşescu.

În acelaşi timp Timişoara este cel mai progresist oraş al României, o dovedesc zecile de premiere şi inovaţii tehnologice create de specialişti în diverse domenii, de-a lungul timpului. Dezvoltarea economică şi cultura s-au susţinut la Timişoara iar Primăria Timişoara este principalul susţinător al demersului civic pentru valorificarea potenţialului de dezvoltare oferit de titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Având în vedere tradiţia şi inovarea, dimensiunea europeană, cooperarea şi buna înţelegere, Timişoara acceptă provocarea de a încerca să transforme oraşul prin cultură prin candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Sperăm să fiţi alături de noi în competiţia foarte strânsă care va urma până în anul 2015!

Nicolae Robu – primarul Municipiului Timișoara

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul