Concerte în 20 decembrie, ziua în care e lansată candidatura Timișoarei

Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana > Noutăţi > Concerte în 20 decembrie, ziua în care e lansată candidatura Timișoarei
Fără categorie / 17 decembrie 2012 / Posted by

Timișoara se pregătește pentru competiţia Capitale Europene ale Culturii care poate determina dezvoltarea și revigorarea orașului prin intermediul culturii. Un prim pas în această direcţie îl vor face timișorenii împreună săptămâna viitoare, în 20 decembrie, când în cadrul evenimentelor din centrul Timișoarei va fi anunţată oficial candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021.

La eveniment și-au anunţat prezenţa personalităţi din ţară și din străinătate, printre care amintim reprezentanta Comisiei Europene la București, ambasadorul Sloveniei (Maribor deţine anul acesta titlul de capitală europeană a culturii), 12 dintre consulii din Timișoara, reprezentanţi ai cultelor bisericești, directori ai Institutelor Culturale Române, primari din regiune, din ţară și din străinătate – inclusiv din orașele înfrăţite, rectorii universităţilor timișorene, reprezentanţi ai mediului cultural, sportivi și foști sportivi de marcă ai Timișoarei, reprezentanţi ai mediul de afaceri, europarlamentari și parlamentari, reprezentanţi din administraţia locală și alte persoane care își doresc să susţină orașul în demersul său.

Prima parte a programul începe la ora 19.00, în sala de spectacol a Teatrului Naţional, unde, de la ora 19.30, primarul Nicolae Robu va susţine un discurs cu privire la oportunitatea pe care Timișoara o are în viitorul apropiat. De la ora 19.45 până la ora 21.00, vor evolua pe aceeași scenă, în premieră mondială, Mike Stern și Trilok Gurtu, într-un proiect al muzicianului Csaba Toth Bagi: “Balkan Union with Csaba Toth Bagi, Mike Stern & Trilok Gurtu”. Coordonatorului proiectului, Csaba Toth Bagi, a declarat că un exemplu pentru reușita timișorenilor de a fi doborât “zidurile” comuniste îl reprezintă tocmai șansa de a vedea împreună, pe aceeși scenă, artiști din ţări și culturi diferite. “Prezentăm lumii multiculturalitatea din Europa de Est, cu sufletul, profunzimea și pasiunea oamenilor săi, în a cărei intensitate și unicitate eu cred foarte mult. Este o onoare să cânt la Timișoara alături de doi muzicieni celebri, Mike Stern și Trilok Gurtu, care aduc cultura lor alături de a noastră într-o zi atât de specială, care a însemnat dezrobirea României de comunism”.

Pentru a sărbători momente istorice importante, precum cel al primului oraș din România liber de comunism și cinci decenii de existenţă pentru formaţia-simbol Phoenix, tot în 20 decembrie, timișorenii sunt așteptaţi la a doua parte a evenimentului de lansare a candidaturii, în Piaţa Operei. Aici, de la ora 19.00, legendara trupă de rock Phoenix va susţine un concert aniversar de mari proporţii. Pe lângă faptul că se vor reuni pe aceeași scenă membri ai formaţiei din generaţii diferite, la Timișoara vor veni și prietenii grupului pentru un concert care va dura “atât cât vor timișorenii”, după cum a spus liderul formaţiei, Nicu Covaci.

Vor urca pe scenă: Sepi Valeriu – percuţionist anii 70, Dorel Vintilă – toboșar anii 60, Moni Bordeianu – solist anii 60. Dintre membrii Phoenix din anii 80, timișorenii îi vor putea vedea din nou pe Dzidek Marcinkiewicz, Volker Vaessen, iar dintre artiștii anilor 90 vor fi în concert Cristi Gram – chitară, Bogdan Bradu – voce, Ionuţ Micu – tobe. Timișorenii vor putea asculta și două proiecte vlăstar ale Phoenixului: Phoenix Recover Band și Symphoenix. Invitaţii care vor îmbogăţi conţinutul muzical în seara de 20 decembrie sunt: Gheorghe Zamfir, Grigore Leșe, Mihaela Mihai, Adrian Naidin și alţi artiști surpriză care sunt alături de Phoenix la aniversarea de jumătate de secol.

Evenimentele din 20 decembrie sunt organizate de Primăria Timișoara în colaborare cu Asociaţia Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Timișoara pe hartă

Susţine proiectul